Србија и Балкан

Гујон: За национални идентитет важни државни симболи попут химне и заставе

Велика ствар што је пре три године одлучено да 15. септембар буде "Дан српског јединства, слободе и националне заставе", рекао је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
Гујон: За национални идентитет важни државни симболи попут химне и заставе© TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bg

Tреба обележавати 15. септембар Дан српског јединства, слободе и националне заставе, јер су поред језика, писма и културе за идентитет важни и државни симболи, попут химне и заставе, изјавио је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

"Многи народи у свету имају Дан заставе деценијама, понеки и вековима. Имају Американци, Руси и многи други. Нажалост, дуги низ година Срби и Србија нису имали тај дан. Зато је велика ствар што је пре три године на предлог председника Александра Вучића одлучено да 15. септембар буде Дан српског јединства, слободе и националне заставе", рекао је Гујон.

Говорећи у Историјском музеју Србије, на промоцији спота за традиционалну песму "Српкињица једна мала", коју је у новом аранжману снимила певачица Бранка Зечевић поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, Гујон је подсетио да је 15. септембра 1918. године пробијен Солунски фронт у Првом светском рату, чиме је почело ослобађање Србије, али и Европе.

Истакавши да су данас младима потребни примери, Гујон је додао да су то српски војници, који су гинули за слободу, али да се могу угледати и на српске спортисте, попут тенисера Новака Ђоковића "који је победио цео један систем и показао да је најјачи".

"Не само зато што је најбољи спортиста, него је и један од највећих Срба, који су кроз историју показали своју племенитост кроз борбу и тако што никад нису одустали", истакао је Гујон.

Он је приметио да се током невероватног, величанственог дочека кошаркаша и националног поноса Србије и српског народа Ђоковића могла видети "цела омладину уједињена уз песме, химну, уз своје заставе".

Према његовим речима, велика предност Срба је што поред државних симбола имају и своју народну заставу, тробојку без грба, која представља српски народ где год да живи.

"Широм наше планете 15. септембра у 20 земаља ми ћемо да обележимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе. У 20 земаља, где год куца српско срце, вијориће се и српска тробојка, српска застава", рекао је Гујон.

image
VV inauguration
banner