Србија и Балкан

САД би да заваде Србију и Русију: ФТ поново о наоружавању Кијева српским оружјем

Отворено признајући да за то нема никаквих доказа, амерички лист поново понавља "већ виђену" тезу да српско оружје завршава у Украјини
САД би да заваде Србију и Русију: ФТ поново о наоружавању Кијева српским оружјем© Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

"Србија жмури на то што њено оружје завршава у Украјини", најновији је сензационалистички наслов "Фајненшел тајмса" којим овај лист опет покушава да убеди свет да је Београд бољи пријатељ Кијеву него Москви. Своју тезу бране "проценама", а "доказ" да српско оружје стиже на источни фронт јесте то што Београд наоружање продаје – западним државама. 

Такође, у овом чланку "Фајненшел тајмс" признаје да Европа и САД годинама раде на удаљавању Вучића од Путина, што је за овај лист потврдио неименовани западни дипломата.

А који је бољи начин за свађање Србије и Русије од тврдње да Србија наоружава Украјинце?

Саговорник ФТ додаје и да је кључни играч у завађању Београда и Москве, нико други него амерички амбасадор Кристофер Хил, који је у Београд стигао месец дана након почетка Специјалне војне операције.

"Сви су очекивали да ће се Хил борити са Вучићем, али његов једини циљ је био да удаљи Београд од Москве. Успео је. Вучић се годинама није састајао, па чак ни звао Путина. Наравно, ту је и питање пошиљки оружја које завршавају у Украјини.. Вучић гура под тепих да постоји индиректна подршка Украјини", тврди Иван Вејвода, сарадник на Институту за хумане науке у Бечу, док ФТ наводи како је за Запад је тражење подршке Украјини "важније од гурања српског националистичког лидера ка демократским реформама".

Када је у питању продаја оружја, ФТ се позива на "процене" да је српски извоз муниције која је у Украјину стигла преко трећих страна вредан  800 милиона евра, што је, како тврде "сума за сума за коју је председник Александар Вучић навео да је углавном тачна — од руске инвазије на Украјину 2022. године".

"Ово је део нашег економског препорода и важно за нас. Да, ми извозимо нашу муницију. Не можемо да извозимо у Украјину или у Русију... али смо имали много уговора са Американцима, Шпанцима, Чесима, другима. Шта они с тим раде на крају је њихов посао. Чак и да знам (где завршава муниција), то није мој посао. Мој посао је да обезбедим да са својом муницијом послујемо легално, да је продајемо...Морам да бринем о свом народу, и то је то. То је све што могу да кажем. Имамо пријатеље у Кијеву и Москви. То су наша браћа Словени", рекао је Вучић, а пренео ФТ.

Вучић је дакле, децидно рекао где све Србија извози оружје, из његове изјаве не може се закључити да се поменутих 800 милиона односи на Кијев.

Ипак, то што српски председник није потврдио оно што су аутори текста желели да чују, они објашњавају једноставно, наводећи како Вучић, "говори нејасно" и "не жели да призна јер жели да усрећи своју крајњу десницу".

А онда креће чувена америчка логика - иако читаву "сензацију" базирају на Вучићевој изјави у којој председник ништа о наоружавању Кијева није рекао, ФТ закључује, практично "ничим изазван"- да је "Србија заправо пружила огромну помоћ Украјини против Русије".

Да уствари немају никаквог утемељења за оно пишу јасно је, међутим и из навода да дипломате и аналитичари сматрају да је "учешће Србије у промету муниције у Украјину довољно прикривено да званични подаци то не одражавају".

И не само то, него ни Институт за светску економију у Килу, који прати пружање подршке Украјини, "није директно пратио српске активности и није наишао на систематске доказе о доприносу Србије".

И не кријући, дакле, да немају никакав доказ за своју тезу да Србија наоружава Украјину, новинари "Фајненшел тајмса" не трепнувши, спинују како се Србија, својим оружјем, умешала у руско-украјински конфликт. 

Свађање Србије с Русијом

Да српско наоружање ипак може стићи на источни фронт познато је од раније – председник Србије је више пута рекао да иако оружје није намењено Кијеву, оно ипак може завршити на ратишту. Што не значи да ће Србија због тога угасити своју наменску индустрију или престати да извози оружје.

"Питање је да ли ће да се појави са једне или друге стране ратишта. Сасвим је сигурно. Јер ми продајемо земљама муницију, али не продајемо Украјини и Русији. Ако продате Турској, или Чешкој, могуће је да се појави код неке зараћене стране. Тај бедни пакосни приступ појединих политичара и њихових медијских експозитура је толико јадан, јер хоће само да униште позицију земље. Они који су за Украјину хоће да покваре наше односе са Путином, а они други који стално тврде да Американци лажу, одједном верују чак и лажним америчким изворима. Све они то знају, и то је све тачно. А шта треба, да не извозимо ништа и да нам пропадну фабрике?", рекао је Вучић још прошле године, када су се појавиле прве (недоказане) тврдње да српско оружје завршава на фронту.

Да је председник Србије на правом трагу у својој анализи вести које нам се као "сензације" пласирају из западних гласила, види се, управо из текста који је објавио ФТ.

image