Србија и Балкан

Јапански амбасадор: Подржавамо ЕУ интеграције Србије кроз нове инвестиције

Посетио сам разне делове Србије, где сам уз чашицу ракије осетио топло гостопримство ваших људи, рекао је Акира Имамура
Јапански амбасадор: Подржавамо ЕУ интеграције Србије кроз нове инвестиције© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Амбасадор Јапана Акира Имамура изјавио је данас да ће јапанске инвестиције допринети економској интеграцији Србије и ЕУ, промоцији даљих реформи у приватном сектору, али и развоју људских ресурса који ће подржати ове реформе.

Имамура је истакао да амбасада Јапана жели наставак сарадње са Владом Србије када су у питању нове инвестиције јапанских компанија, као и да се вредност јапанских инвестиција у последњих пет година знатно повећала.

"Јапан је 2021. године први пут заузео десето место по износу инвестиција. Последњих година се истичу велике инвестиције у аутомобилској индустрији, попут компанија Тојо Тајерс, Нидек и ЈФЕ. Јапанске компаније високо цене три ствари у Србији: великодушну подршку Владе Србије, обиље кадра са високим инжењерским способностима и добрим знањем енглеског језика и одличан однос цене и перформанса", рекао је Имамура за "Блиц".

Према његовим речима, у Србији послује близу 30 јапанских компанија.

"Многи истичу да вредност јапанских инвестиција не лежи само у трансферу технологије, већ и у корпоративној етици, пословној култури, концепту заштите животне средине који су садржани у њиховој идеји корпоративне друштвене одговорности. Овакав приступ допринеће одрживом развоју Србије", нагласио је.

Јапански амбасадор додаје да је за јапанске компаније које послују у иностранству веома битно и да јапански запослени и њихове породице могу безбедно да живе у тој земљи.

"Јапанско становништво запослено у вашој земљи сведочи да је Србија безбедна земља", рекао је Имамура.

Изградња хидроелектране

Додаје да Јапан и Србија деле циљ постизања декарбонизације до 2050. године, те да Јапан у том смислу подржава зелену транзицију наше земље.

"Пројекат изградње реверзибилне хидроелектране Бистрица има велики значај с обзиром да ће тај пројекат омогућити увођење обновљиве енергије већих размера и обезбедити стабилно снабдевање електричном енергијом. Јапанска агенција за међународну сарадњу тренутно изводи студију изводљивости овог пројекта, након што је од Владе Србије добила захтев за кредит у јенима", казао је Имамура.

Говорећи о пријатељству између две земље, које траје дуже од 140 година, јапански амбасадор је подсетио на подршку Србије када се Јапан суочио са земљотресом и цунамијем 2011. године.

"Један човек из Србије са којим сам разговарао цитирао ми је пословицу: 'Пријатељ у невољи је прави пријатељ', говорећи како су Јапан и Србија истински пријатељи, са чиме се у потпуности слажем. Веома ме радује што су 93 жута аутобуса које је Јапан 2003. године донирао Србији постали симбол пријатељства између наше две земље. ГСП их је брижно одржавао током двадесет година", рекао је Имамура.

Јапански амбасадор истиче да се Србија развила у стабилну средње развијену земљу, а да је Београд, како каже, доживео препород у модеран град.

"Посетио сам разне делове Србије, где сам уз чашицу ракије осетио топло гостопримство ваших људи. Посетио сам и манастир Студеницу, где сам стекао увид у средњовековни успон Србије. Србија има тако разнолика лица. Како сам почетник у српском језику, моје знање руског заиста уме да се покаже корисним. Истовремено, могу да кажем и да између Јапанаца и Срба постоје сличности које превазилазе разлике у језику", рекао је.

Како наводи, број страних посетилаца у Јапану у марту 2024. године премашио је цифру од три милиона, односно рекорд од пре пандемије коронавируса.

"Са српским пасошем можете да боравите у Јапану до 90 дана без визе у циљу туристичке посете. Волео бих да више људи из Србије доживи чари Јапана својим очима. Светска изложба (Експо) биће одржана у Јапану, тачније у Осаки од априла до октобра 2025. године. Србија ће такође имати свој павиљон. Продаја карата је већ почела, те вам желим да у ваше планове за идућу годину додате и Осака/Кансаи Експо", поручио је јапански амбасадор.

image