Србија и Балкан

Почиње пријемни на факултетима: Највеће интересовање за природне науке

Велико интересовање влада и за смерове психологија, ИТ, логопеде, стоматологе, екологија и заштита животне средине
Почиње пријемни на факултетима: Највеће интересовање за природне науке© FOTO TANJUG/ Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

У Србији данас почињу пријемни испити на факултетима, а будући бруцоши могу да бирају између девет државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару и Приштини – са привременим седиштем у Косовској Митровици, 22 државне академије и високе стручне школе и све више приватних факултета.

Према писању листа "Блиц", ове године је владала права помама за одређеним факултетима и смеровима, где се пријављивало и по 10 кандидата за свако место на буџету, а највеће интересовање владало је за Архитектонски, Грађевински, Електротехнички, Медицински, Правни, Стоматолошки, Факултет безбедности, ФОН.

Такође, велико интересовање влада и за смерове психологија, ИТ, логопеде, стоматологе, екологија и заштита животне средине.

Министарство просвете раније је саопштило да на терет буџета може да се упише 17.697 студената плус 510 (студенти са инвалидитетом, припадници ромске националности, они који су средњу школу завршили у иностранству), док на академијама и високим стручним школама има места за 4.676 студената и 132 академаца.

Најскупље је студирање на Архитектонском факултету – 300.000, док је најјефтиније на Техничком факултету у Бору, где једна година студирања кошта 60.000 динара.

image