Србија и Балкан

Састанак у Луксембургу: Шефови дипломатија ЕУ о сарадњи са Западним Балканом

Осим о нашем региону, разговараће се и о сукобу у Украјини, односно о војној подршци тој земљи, исходу тзв. швајцарског мировног самита, коришћењу профита од замрзнуте руске имовине, иницијативама у оквиру Европског мировног фонда и санкцијама
Састанак у Луксембургу: Шефови дипломатија ЕУ о сарадњи са Западним Балканом© Thierry Monasse/Getty Images

У Луксембургу се данас одржава састанак министара спољних послова Европске уније чија ће једна од тема бити интензивирање сарадње са земљама Западног Балкана.

"На састанку ће се дискутовати о посвећености земаља региона европским вредностима и заједничкој спољној и безбедносној политици Уније", објављено је на сајту ЕУ.

Савет за спољне послове имаће и неформалну размену мишљења са министрима спољних послова пет земаља Западног Балкана – Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, тзв. Косова, Северне Македоније и Србије.

Министри ће дискутовати и о сукобу у Украјини, односно о војној подршци тој земљи, исходу тзв. швајцарског мировног самита, коришћењу профита од замрзнуте руске имовине, иницијативама у оквиру Европског мировног фонда и санкцијама.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба учествоваће у дискусији путем видео-конференције.

Током разговора о Блиском истоку, министри ЕУ ће се фокусирати на напоре Уније да промовише мир заснован на моделу две државе и на хуманитарну ситуацију у Гази.

image