Свет

Сијарто: Галопирајући економски раст се одвија на Истоку, а не на Западу

Шеф мађарске дипломатије је поручио да је ЕУ направила грешке у одлукама које је донела као одговор на сукоб у Украјини, док су санкције и ембарго на енергенте нанели штету европској економији
Сијарто: Галопирајући економски раст се одвија на Истоку, а не на ЗападуGetty © Dursun Aydemir/Anadolu

Сарадња европских земаља са Кином у великој мери утиче на њихов економски учинак, при чему су источне инвестиције и трговина изузетно значајни са становишта конкурентности и раста, оценио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"У овој критичној ситуацији расте значај повезивања и цивилизоване сарадње Исток–Запад. Велики економски раст је на Истоку, а не на Западу, трговина са Кином одређује учинак европских економија", рекао је Сијарто у Ташкенту, где учествује на састанку 9. међувладиног Комитета мађарско-узбекистанске економске сарадње, преноси агенција МТИ.

Сијарто је истакао да су земље које најефикасније и најбрже граде сарадњу са Истоком у стању да сачувају своја достигнућа и брзо се развијају, и нагласио да се у садашњој ери ратова и криза стварају трендови формирања блокова у свету.

"Ово је против наших националних интереса. Наш циљ је да предстојећи период буде посвећен повезивању, а не формирању блокова", додао је он.

Према његовим речима, Европска унија је направила грешке у одлукама које је донела као одговор на сукоб у Украјини, док су санкције и ембарго на енергенте нанели штету европској економији.

Сијарто је подсетио да Мађарска са Централном Азијом развија сарадњу већ 14 година.

"Рано смо препознали значај Централне Азије у тренутку кад је то изазвало озбиљне критике, али се сада показује да смо у праву", рекао је шеф мађарске дипломатије.

image