Србија и Балкан

Хуманитарцу из Републике Српске поново забрањен улазак на Косово и Метохију

Арлов је планирао да од 27 до 30. јуна борави на Космету да би присуствовао обележавању Видовдана у Грачаници и на Газиместану
Хуманитарцу из Републике Српске поново забрањен улазак на Косово и Метохију© TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/bs

Привремене приштинске институције и ове године су забраниле председнику бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милораду Арлову да уђе на Космет и да на Видовдан буде са својим народом и свештенством у Грачаници, на Газиместану и у Косовској Митровици.

Арлов је у изјави за Срну рекао да је његов захтев за посету Космету одбијен иако има важећу личну карту Србије.

Подсетио је да та забрана траје од 26. јуна 2020. године и да су га од тада само једном, 2022. године, пустили на подручје Космета.

"Враћен сам са администартивног прелаза Јариње девет пута и одбијен више од 10 пута да као човек који се бави хуманитарним радом уђем на Косово и Метохију", навео је Арлов.

Он је напоменуо да се након 140 одлазака на Косово и Метохију од маја 2008. до 26. јуна 2020. године многробројним забранама константно нарушава и крши његова слобода кретања без икаквог образложења, иако се не бави политиком.

"Обратио сам се писаним захтевима на неколико важних адреса и молбом безбедносним снагама на КиМ, као и шефу УНМИК-а Каролин Зијаде и кабинету специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака да је нарушена моја слобода кретање и нисам добио одговор", каже Арлов.

Арлов је навео да је планирао да од 27. до 30. јуна борави на Космету да би присуствовао обележавању Видовдана у Грачаници и на Газиместану, као и да је имао намеру да посети Дневни центар "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици, који је Одбор на чијем је челу изградио за децу и младе са потешкоћама у развоју и у којем нису само српска, већ и албанска, ромска и бошњачка деца.

"Апелујем на све међународне институције Кфор, УНМИК, Еулекс, стране амбасаде и организације да упозоре Приштину на обавезу према Резолуцији 1244 о слободи кретања и да се моја забрана уласка скине након толико година њене примене", навео је Арлов.

Подсетимо да су приштинске власти, на челу са Аљбином Куртијем  забраниле и директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу да највећи празник Видовдан проведе са српским народом на Космету.

Власти тзв. Косова недавно нису дозволиле ни патријарху српском Порфирију да уђе на Косово и Метохију а дугом списку оних којима последњих година није дозвољено да уђу на КиМ су француски хуманитарац Арно Гујон, новинари, уметници, политичари...

image