Србија и Балкан

Посланик у Сабору без последица узвикивао усташки поздрав "За дом спремни"

Буљ је свој говор завршио узвикнувши усташки поздрав, под којим је извршен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ и под којим су страдале десетине хиљада хрватских антифашиста
Посланик у Сабору без последица узвикивао усташки поздрав "За дом спремни"© Alen Gurovic/NurPhoto

Заступник хрватског "Моста", градоначелник Сиња и ветеран Четврте гардијске бригаде Хрватске војске, Миро Буљ, прошао је некажњено због јучерашњег узвикивања усташког поздрава "За дом спремни" у Сабору.

Пет минута предвиђених за расправу, Буљ је искористио за честитку грађанима поводом Дана независности, који Хрватска слави 25. јуна.

Након честитке, коментарисао је прекршајно кажњавање једног члана Домовинског покрета, који је на балкон окачио црну заставу ХОС-а с усташким поздравом. Згрожен кажњавањем, Буљ је свој говор завршио узвикнувши усташки поздрав, под којим је извршен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ и под којим су страдале десетине хиљада хрватских антифашиста.

Након Буљеве провокације, у сали Сабора је развијена застава ХОС-а. Развио ју је саборски заступник Хрватских суверениста Маријан Павличек из Вуковара.

Најмањи проблем у целој причи је то што поједини политичари у Хрватској оваквим перформансима скупљају гласове политичких екстремиста, који из незнања, глупости или мржње према Србима преферирају филоусташтво. Прави проблем је у реакцији председника највишег законодавног тела Гордана Јандроковића, који је млако реаговао, уместо да провокаторе избаци из сале.

"Колега Буљ, поново се поигравате. Али, везали сте се уз ХОС, па може проћи. Молим вас да избегавамо такве двосмислене позиције и двосмислени говор. Поигравали сте се, завршетак вашег излагања заиста је био двосмислен. Али, океј, слободни су говори, па свако може рећи шта жели", рекао је Јандроковић.

Веће за суочавање с последицама владавине недемократских режима 2018. године закључило је да усташки поздрав "супротан Уставу и у доба Домовинског рата", али је тада толерисан "па се данас с тим поздравом суочавамо као с чињеницом".

То тело, основано од владе с намером да проусташки вукови остану сити, а антифашистичке овце на броју, препоручило је да се знамење ХОС-а, које укључује грб, пригодно црну заставу и усташки поздрав, допусти само у комеморативне сврхе, приликом одавања почасти погинулим припадницима ХОС-а, подсећа Политика.

Ово није први пут да Буљ узвикује усташки злочиначки поздрав "За дом спремни" у Сабору, с тим што је 19. априла прошле године за то био кажњен избацивањем из сале.

image