Србија и Балкан

Хрватска обележава Дан сећања, Вуковаром одјекује "за дом спремни"

Упркос најави да делегација СДС С-а неће доћи у Вуковар, јуче су представници Домовинског покрета и ХОС-а организовали "живи штит", у којем је било и осуђених ратних злочинаца
Хрватска обележава Дан сећања, Вуковаром одјекује "за дом спремни"© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/ nr

Хрватска данас, 32 године након последњег рата на простору бивше СФРЈ, обележава Дан сећања на жртву Вуковара, који се у тој држави доживљава као дан "пада" тог града, док се у Србији тај дан сматра даном ослобођења Вуковара.

Обележавање је протекло у знаку Хрватских одбрамбених снага (ХОС), чији симболи су усташки - шаховница са првим белим пољем и поклич "за дом спремни", онако како је то замислио градоначелник Вуковара и лидер опозиционог Домовинског покрета, бивши ХДЗ-овац, Иван Пенава.

Представници српске заједнице нису се појавили, због претњи које је Домовински покрет упутио Самосталној демократској српској странци (СДС С) и њеном лидеру Милораду Пуповцу. Због тих претњи делегација СДС С-а је одлучила да не иде у Вуковар и Шкабрњу јер, како су саопштили, желе да очувају своје достојанство и достојанство комеморација.

Упркос најави да делегација СДС С-а неће доћи у Вуковар, јуче су представници Домовинског покрета и ХОС-а организовали "живи штит", у којем је било и осуђених ратних злочинаца.

Централни комеморативни програм одржан је у дворишту вуковарске болнице у присуству хрватског државног врха - председника Зорана Милановића, председника Хрватског сабора и Владе, Гордана Јандроковића и Андреја Пленковића.

Потом је уследила Колона сећања, то јест 5,5 км дуга шетња улицама Вуковара, од болнице до Меморијалног центра, коју предводе припадници ХОС, а улицама одјекује усташки поздрав "за дом спремни", пренео је загребачки "Јутарњи лист". Према процени хрватских медија, у Колони је десетак хиљада људи.

Припадницима ХОС је било забрањено да се ове године појаве у Книну на обележавању 28. годишњице акције Олуја, управо због њиховог грба са усташким симболима и инцидената које су правили узвикивањем тог поклича претходних година.

Градоначелник Иван Пенава поручио је да у Колони сећања има места за свакога ко жели да се "поклони жртвама великосрпске агресије на Хрватску", уз констатацију да је "добро што је СДС С послушао и заобишао Вуковар".

Пенава је, иначе, протеклих дана више пута поновио да у Вуковар не долази нико коме смета усташко слово "У", ХОС или усташки поклич "за дом спремни". Он је рекао да то важи за представнике државног врха, политичких странака и дипломате.

image