Србија и Балкан

Црна Гора: Катнић осумњичен за ратни злочин у Хрватској

Бивши главни специјални тужилац је саслушан у СДТ-у, а на терет му ставља да је као официр ЈНА, током оружаног сукоба на подручју Цавтата, нечовечно поступао према цивилима хрватске националности
Црна Гора: Катнић осумњичен за ратни злочин у Хрватској© R.R./ATAImages

Специјално државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе наложило је истрагу против бившег главног специјалног тужиоца(ГСТ) Миливоја Катнића, због основане сумње да је извршио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва" на подручју Цавтата 1992. године, пишу подгорички медији.

Катнић је јуче саслушан у СДТ-у у својству осумњиченог, а на терет му ставља да је као официр ЈНА, током оружаног сукоба на подручју Цавтата, нечовечно поступао према цивилима хрватске националности.

Како се наводи, Катнић је на саслушању у СДТ, пред тужитељком Тањом Чолан-Деретић, негирао оптужбе да има било какве везе са ратним злочинима.

"Специјално државно тужилаштво је, након оцене доказа прикупљених од надлежних органа Републике Хрватске и пронађених претрагом база доказних материјала Тужилаштва Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, донело наредбу о спровођењу истраге против окривљеног М.К., због постојања основане сумње да је извршио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва", саопштено је из СДТ-а.

Наводи да се Катнић сумњичи да је на подручју Хрватске, Општина Конавли, Цавтат, као официр Југословенске народне армије (ЈНА),  поступајући супротно одредбама Женевске конвенције "нечовечно поступао према појединим цивилима хрватске националности, тако што их је нападао, мучио, телесно повређивао, те вређао људско достојанство и вршио насиље над менталним благостањем истих".

Како сазнаје подгоричка "Побједа", Катнић се терети да је хрватском држављанину М. П. претио убиством и уцењивао га да ће његову породицу задржати као таоце уколико не преда пушку коју поседује, док је И. П. нанео телесне повреде, ударајући га.

Бивши ГСТ, који се од 14. априла налази у притвору због друге истраге, у време ратних дешавања у Хрватској је био помоћник команданта за правне послове у команди ЈНА у Цавтату.

Катнић је у затвору због оптужби да је био члан криминалне организације коју је формирао бивши високи полицијски функционер Зоран Лазовић а чији су чланови, према наводима из наредбе за истрагу, постали бивши специјални тужилац Саша Чађеновић и Лазовићев син Петар Лазовић а "с циљем да би радили за вођу кавачког криминалног клана Радоја Звицера".

image