Србија и Балкан

Ђукановић уз Катнића: Бивши председник подржао захтев да се некадашњи тужилац пусти на слободу

Претходно, Катнић је из затвора у Спужу писао сину Радану да је "штрајк глађу једина опција" и да ће "наставити до краја док не сване нова зора"
Ђукановић уз Катнића: Бивши председник подржао захтев да се некадашњи тужилац пусти на слободу© R.R./ATAImages

Бивши председник Црне Горе и бивши председник ДПС-а Мило Ђукановић подржао је иницијативу Црногорског хелсиншког одбора за људска права (ЦХО) да се некадашњи главни специјални тужилац Црне Горе Миливоје Катнић који је ухапшен пре седам дана брани са слободе.

ЦХО је са групом грађана упутио отворено писмо главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу, којим је затражио да се Катнић пусти из истражног затвора на слободу како би имао одговарајућу медицинску заштиту. Раније је објављено да Катнић у затвору штрајкује глађу.

У писму ЦХО наведено је да је хапшење Катнића "праћено незапамћеном, оркестрираном, политичком и медијском хајком и блаћењем, који на најгрубљи начин потиру не само претпоставку невиности, већ и озбиљно изазивају сумње у регуларност и законитост целог поступка".

Писмо које је некадашњи главни специјални тужилац Миливоје Катнић упутио дневном листу "Побједа", порталу "Стандард" и новинару Шекију Радончићу, указује на драматичну ситуацију створену његовим хапшењем, наведено је у писму ЦХО.

У овој организацији тврде да Катнићева одлука да штрајкује глађу у Истражном затвору у Спужу изазива огромни ризик по његов живот и наглашава да се "не сме допустити да се изазове Катнићева смрт и да му се тако пресуди пре суђења".

У отвореном писму ЦХО и групе грађана захтева се да се Катнићу омогући одбрана са слободе, "уз пуну медицинску и другу потребну заштиту".

Писмо сину

Миливоје Катнић је преко Управе за извршење кривичних санкција Црне Горе из Спужа, где је у истражном затвору пре неколико дана, послао писму сину Радану Катнићу које је објавила црногорска "Побједа".

"Јасно ти је, Расјо, да је штрајк глађу једина опција. То може трајати, рецимо, месец дана. Покушаће да ме спрече, кад паднем у кому одвођењем у болницу ради пружања помоћи. Но, Расјо, ја ћу, чим ми се мозак врати, наставити до краја – док не сване нова зора. Када ће се Црногорци пробудити "из сна мртвог којим спавају", стоји поред осталог у писму Катнића.

"Расјо, знаш да ја нисам постао члан никакве криминалне организације, већ да је ово завера ове фашистичке клике која је дошла на власт, те користи слогу (професионалну и моралну) тужилаштва и суда да ме, вештом манипулацијом чињеницама, попуњеним лажима, прикажу као криминалца", наводи бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић.

 

image
VV inauguration
banner