Србија и Балкан

Приштинска полиција поднела 45 кривичних пријава због Бањске

Расписане су потернице против 41 осумњичене особе
Приштинска полиција поднела 45 кривичних пријава због Бањске© Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images)

Полиција такозваног Косова наводно је идентификовала 48 лица која су учествовала у инциденту у Бањској, а како јавља "Газета експрес" поднете су кривичне пријаве против 45 особа.

Како се наводи, кривичне пријаве су поднете за кривична дела "тешко убиство, напад на уставни поредак Косова, тешка дела против уставног поретка и безбедности Косова, извршење терористичког акта, припремање терористичког акта, прање новца и финансирање тероризма".

Приштина је, како се додаје, расписала потернице против 41 осумњичене особе, а против 39 људи расписане су међународне потернице.

Из полиције тзв. Косова поручују и да су неке доказе послали у иностранство, али да још није добила одговоре.

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао да још нису добили коначан полицијски извештај о Бањској, а онда је на његову изјаву реаговала и "влада" у Приштини, чији је портпарол Перпарим Креизиу рекао да је извештај од 48 страница достављен ЕУ и да Стано говори о извештају који треба да припреми косовско тужилаштво.

"За нас је крајње узнемирујуће и бесмислено да ни девет месеци након напада, с једне стране, нема оптужнице државног тужилаштва против Милана Радоичића, а са друге стране међународна заједница, укључујући и ЕУ, није предузела мере против Србије, упркос чињеницама које доказују њену умешаност у напад 24. септембра", рекао је Креизиу.

image