Србија и Балкан

Додик доделио одликовања Републике Српске: Орден Бори Чорби и професору Трифковићу

Милорад Додик је рекао да кao знак признања за дела и рад која заслужују опште поштовање и истицање, Ордени Српске представљају јавну награду којом Српска изражава захвалност заслужнима за њихова храбра дела, достигнућа, пожртвовање и лојалност
Додик доделио одликовања Републике Српске: Орден Бори Чорби и професору ТрифковићуGetty © stock photo

Председник Српске Милорад Додик доделио је данас одликовања Републике Српске заслужним појединцима и нагласио да су ова признања један од атрибута државности установљена одлуком Народне скупштине Српске 25. априла 1993. године.

Додик је, поводом Видовдана, крсне славе Војске Српске, орденом Његоша Првог реда одликовао професора др Срђу Трифковића, српског универзитетског професора, публицисту, политичког саветника, аналитичара и историчара. Он је награђен "за признати јавни рад, личне резултате и заслуге доприноси друштвено-политичком развоју на пољу интернационалне политике што доводи до опште афирмације Републике Српске".

За дугогодишњи признати јавни рад и достигнућа на пољу музичког стваралаштва допринос ширењу популарног музичког правца и уметности орденом части са златним зрацима награђен је фронтмен "Рибље чорбе" Борисав Бора Ђорђевић.

Орден части са сребрним зрацима Додик је доделио Ненаду Недићу, команданту Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Републике Србије, за "лична достигнућа, признат јавни рад и резултате којим се доприноси општем напретку, али и учвршћивању пријатељских односа између Републике Србије и Републике Српске".

"Kao знак признања за дела и рад која заслужују опште поштовање и истицање, Ордени Српске представљају јавну награду којом Српска изражава захвалност заслужнима за њихова храбра дела, достигнућа, пожртвовање и лојалност. Данас, поводом Видовдана, дана који у нашој историји представља синоним за велика страдања српског народа, али и извојеване победе, као председник Српске у складу са својим уставним и законским овлашћењима и надлежностима додељујем одликовања за изузетне заслуге према Републици Српској", нагласио је Додик.

Признања борцима и хуманитарцима

За заслуге стечене у борби против непријатеља, као и допринос у стварању, одбрани и ослобођењу Републике Српске, медаљом заслуга за народ награђен је Велинко (Јанко) Трбић из Челинца, ратни војни инвалид прве категорије и припадник Војске Републике Српске.

За заслуге у области хуманитарног и духовног рада, којим се доприноси очувању културе и традиције српског народа у земљи и расејању, медаљом заслуга за народ одликован је Драган Сјеничић, оснивач Хуманитарне организације "Срцем за Модричу" и Бранко Видић, хуманитарац и Јозеф Фукса, председника Фондације "Сунце Обервалис".

Председник Српске одликовао је и 13 доктора постхумно орденом крст милосрђа за заслуге стечене у борби против непријатеља, као и немерљив допринос у пружању здравствених услуга, стварању и ослобођењу Српске.

Додик је постхумно одликовао и 50 бораца медаљом заслуга за народ за заслуге стечене у борби против непријатеља, као и допринос у стварању, одбрани и ослобођењу Републике Српске.

image