Србија и Балкан

За пут са љубимцем у ЕУ власници морају да имају "титар тест" стар најмање три месеца

Са нашим суседима имамо олакшице, може се проћи и само са пасошем животиње који садржи информације о редовном вакцинисању против беснила и заразних болести, каже начелница Ветеринарске инспекције Управе за ветерину
За пут са љубимцем у ЕУ власници морају да имају "титар тест" стар најмање три месецаGetty © Jenny Elia Pfeiffer

На граничном прелазу уз сваког љубимца са којим се путује ван Србије власник животиње је у обавези да приложи здравствени сертификат, као и задовољавајући резултат теста на титар антитела који је стар најмање три месеца, а начелница Ветеринарске инспекције Управе за ветерину Љиљана Ивањац упозорава да љубимац може бити одузет ако неко, ипак, покуша да пређе границу без неопходне документације.

"Последице су тешке и болне. Преношење љубимца без прописане докуементације сматра се илегалним транспортом и може вам се догодити да животиња буде одузета, а трошкове карантина у који је смештена након тога сноси власник. Ако не можете да платите карантин, прибегава се одлукама суда тих земаља и одлука може да буде и еутаназија", рекла је Ивањац за Танјуг.

Објаснила је да би власници љубимаца требало да припреме документа која садрже јасну, читку видљиву потврду да је пас вакцинисан против беснила, односно пасош који се добија приликом микрочиповања пса или мачке.

"У пасошима су наведене вакцинације и датуми вакцинације, а наведена је и вакцинација против беснила. По Закону о ветеринарству она је обавезна једном годишње. Такође, потребно је да пси и мачке буду третирани против ендо и ектопаразита. Потребно је да имате тест на титар антитела", рекла је Ивањац.

Уколико је љубимац у прошлости "прошао" титар тест и сваке године вакцинисан на тачно годину дана од претходне вакцинације беснилом, није потребно понављати "титар тест", али уколико није или прима прву вакцину против беснила, животиња може да се тестира тек након месец дана од вакцинације, а са задовољавајући, резултатом "титар теста" да путује тек три месеца након тестирања.

Ивањац тако упозорава да је потребно да се са припремама за путовање са љубимцем крене на време, као и да се животиња редовно вакцинише против беснила сваке године, што је уосталом и законска обавеза.

"Од момента вађења титар антитела и добијања задовољавајућег резултата, треба да прође три месеца да бисте уопште могли да размишљате да се вашим љубимцем отпутујете у ЕУ", рекла је Ивањац.

Уколико је власник пропустио да ову процедуру обави на време, Ивањац каже да за путовање са љубимцем код "суседа" односно у Црну Гору, БиХ и Северну Македонију "титар" није потребан.

"Са нашим суседима имамо олакшице, може се проћи и само са пасошем животиње који садржи информације о редовном вакцинисању против беснила и заразних болести, али је правило да животиња има сертификат као потврду коју издаје овлашћено лице да је животиња која путује са својим власником прегледана и здрава", објаснила је Ивањац.

Оне који са љубимцем иду на летовање авионом Ивањац упућује на авио-компаније и апелује да тамо провере услове путовања.

"Свака авио компанија има посебне услове за транспорт. Они могу зависити од величине животиње, старости, расе. Најбоље је да власници контактирају авио компанију чије ће услуге користити и упитају за детаље", рекла је Ивањац.

Апелује да власници провере шта им је све тачно потребно, јер неке земље имају и посебне захтеве.

Када је реч о општим процедурама, Ивањац је рекла да грађани све одговоре могу да добију на сајту Управе за ветерину и на бројеве телефона који су тамо наведени.

image