Србија и Балкан

Дачић: У Србији проглашен црвени ниво претњи од тероризма, појачано присуство полиције

Терористички акт је заустављен на првом кораку и грађани не треба да стрепе, истакао је српски министар полиције
Дачић: У Србији проглашен црвени ниво претњи од тероризма, појачано присуство полиције© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић прогласио је црвени ниво безбедносних претњи од тероризма након што је и тужилаштво данашњи напад на жандарма испред амбасаде Израела прогласило терористичким актом и нагласио да ће у складу са црвеним нивоом бити повећано присуство полиције не само испред амбасада и државних институција већ и на местима где борави већи број људи.

Дачић је нагласио и да се договорио са челницима полиције да се обави претрес свих локација у Младеновцу и Новом Пазару и да се свуда где нешто буде сумњиво и повезано с тероризмом реши и да се пронађу трагови и похапсе сви ти људи.

"У складу са инструкцијама, правилима која постоје, инструкцијама Савета за националну безбедност пошто је дошло до овог терористичког акта, јер он је сада званично окарактерисан као терористички акт од стране тужилаштва, као министар унутрашњих послова прогласио сам црвени ниво безбедносних претњи од тероризма", рекао је Дачић након што је с председником Александром Вучићем и министром здравља Златибором Лончаром посетио у Ургентном центру рањеног жандарма Милоша Јевремовића.

Нагласио је да ће грађани видети и веће присуство полиције на разним местима која су битна за јавни интерес, односно где борави више људи, не само амбасаде и државне службе него и тржни центри или друга места где има много људи.

Терористички акт заустављен на првом кораку

Дачић je изјавио и да је терористички акт заустављен на првом кораку и додао да грађани не треба да стрепе, јер ће полиција урадити све што је у њеној моћи да заштити грађане од последица.

Нагласио је да је покренута акција претреса свих локација у Младеновцу и Новом Пазару, за које постоје индиције да би могле да имају везе с терористичким актом.

"Ситуација у безбедносном смислу је таква да грађани не треба да стрепе, односно полиција ће урадити све што је у нашој моћи, заједно са безбедносним службама, уз поделу свих тих информација, да заштитимо грађане од последица терористичког напада", навео је Дачић.

Према његовим речима, самострел који је данас употребљен као терористичко оружје могуће је купити у "слободној продаји", те би законска решења морала да онемогуће продају оваквих оруђа.

Поновио је да нападач није пришао ни згради амбасаде, нити запосленима.

"На првом кораку је пропао терористички акт, али нажалост наш припадник Жандармерије је тешко рањен", рекао је Дачић и захвалио лекарима на помоћи коју су указали рањеном жандарму.

image