Србија и Балкан

Одакле вехабије у БиХ: Шта се дешавало на војном полигону у близини Мостара?

Будући да је "сутуација у БиХ напета, готово као деведесетих година, ове акције не слуте на добро" оцењује за РТ Балкан некадашњи пуковник Контраобавештајне службе Љубан Каран
Одакле вехабије у БиХ: Шта се дешавало на војном полигону у близини Мостара?Getty © imago stock&people

Лица наводно повезана са вехабијским покретом вежбала су гађање на војном полигону код касарне "Миралем Југо" у близини Мостара, на истом месту где гађање вежбају и припадници полицијских агенција и специјални тимови. Употреба полигона могућа је само уз одобрење Министарства обране у Савету министара БиХ, односно министра Зукана Хелеза, пише портал "Бљесак инфо".

Декан Факултета безбедности из Бањалуке Предраг Ћеранић указује за РТ Балкан да ради се о полигону, стрелишту које припада снагама БиХ које могу да дају дозволу да се тај полигон користи у одређеном интервалу.

"Та лица су тако и дошла, преко клуба стрељаштва. Колико је заживео инструмент оперативне провере, не знам, али је врло лако изводљиво да грађани користе те објекте у одређеном периоду", наводи Ћеранић.

Из Министарства обране у Савету министара БиХ је дозволу за извођење вежбе с бојевом муницијом добио и Клуб за практично стрељаштво "Вележ", који се 16. фебруара пријавио на вежбе, а, према писању појединих медија, испоставило се да су неки чланови наводно блиски вехабијском покрету.

Према писању портала, извори блиски истрази наводе да неколико њих који су вежбали гађање припада радикалним вехабијским параџематима и да су неки дошли из Данске, а један број се тамо и вратио. Према другим информацијама, тог дана су на вежбе дошле и две особе из Француске које немају везе са БиХ.

Ћеранић указује да вехабијска илегална организација више не постоји на територији БиХ.

"Сви су сада регистровани као НВО, имају донације, поједини из буџета града, нема ту ништа нелегално, чак се баве хуманитарним радом. Оно што је забрињавајуће је што је ту један огранак, који је по злу познат бар када је РС у питању. То је део ратног одреда 'Ел Муџахид', добровољаца и домаћих снага", указује професор Ћеранић.

Он истиче да је тај проблем вехабијских удружења и појединих милитантних предавача "испод радара".

"Сви ти безбедносни проблеми који су у БиХ дошли преко једне интерпретације ислама која је страна овом поднебљу, сада је на маргини и политичког и медијског дискурса. Поука је да државни органи и медији да више обрате пажњу шта се дешава у свим тим покретима којима се може приписати милитаризам у смислу ширења појединих идеја које нису прихватљиве у овом поднебљу и друштву", наглашава Ћеранић.

Према писању портала, један од припадника Оружаних снага БиХ пријавио је надлежнима групу која је вежбала и покренута је интерна истрага у Оружаним снагама, а обавештене су и друге службе.

О свему су обавештени Министарство унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона, Агенција за истраге и заштиту БиХ Сипа и Обавештајно-безбедносна агенција , а упознат је и Еуфор.

Из Сипе су одговорили за "Бљесак инфо" да се "евентуално постојање или непостојање оперативно истражних података не може достављати изван Агенције, осим надлежним органима".

У Главној команди Еуфора су рекли да не коментаришу питања у вези са Министарством одбране у Савету министара.

Председник Клуба "Вележ" Алмин Чано рекао је да о спорном датуму и особама које су наводно повезане с вехабизмом нема информација, наводећи како је тог дана био на тренингу на полигону, као и да су их из Оружаних снага замолили да не долазе док је реше нека своја унутрашња питања – начин уласка.

Будући да је "сутуација у БиХ напета, готово као девдесетих година, ове акције не слуте на добро" оцењује за РТ Балкан некадашњи пуковник Контраобавештајне службе Љубан Каран. 

"Симптоматично је да се дешавају ове 'вежбе гађања' и да у њима учествују лица која су повезана са вехабијама, а у исто време Бошњачко национално веће 'упозорава' да би могло доћи до немира и напада на повратничко становништво у Републици Српској. Нигде они нису рекли да ће Срби напасти Бошњаке, али је кроз читаво саопштење јасно на шта циљају", указује наш саговорник. 

Каран додаје да "треба повести рачуна када су у питању овакве активности, које су безбедносно интересантне, посебно у овом моменту".

Десет дана раније, у Горњем Каменграду, на локалитету Главица, одржао се и први ерсофт сусрет који је организовао ерсофт клуб "Којот" из Санског Моста. Овај догађај привукао и eрсофт играче из читаве Босне и Херцеговине, али и из иностранства, окупивши 180 учесника.

Ерсофт је реалистична симулација борбе и настао је у Јапану седамдесетих година прошлог века, а експанзију је доживео крајем осамдесетих и почетком деведесетих година широм света, од пре петнаестак година и на нашим просторима.

У питању је тимска игра у којој се користе пластичне куглице у својству пројектила, који не остављају приликом поготка никакав траг па је потребно пријавити погодак.

Реплике оружја су изузетно реално урађене, у зависности од произвођача, а код појединих модела, на репликама су идентичне ознаке као и код ватреног оружја што додатно даје још реалистичнији осећај игрању и коришћењу истих, али су последице након поготка много блаже након поготка у пејнтболу.

Из ерсофт клуба "Којот" за локалне медије су рекли да су препознали потребу за организацијом оваквог догађаја, као и да је Главица постала епицентар адреналина и узбуђења за све ерсофт ентузијасте.

Моменат одабран за први ерсофт сусрет на овом подручју, где је мешовито становништво, ипак, буди страх код локалног живља уз питања "за шта вежбају гађање и да ли се спремају за нешто?!".

image