Србија и Балкан

ЦИК "Косова" након што су са полицијом подигли тензије: Немамо приступ северу, зваћемо Вјосу

Петар Петковић изјавио да су припадници тзв. Косовске полиције упали у просторије општинских изборних комисија у Северној Митровици и Зубином Потоку. Сирене се се огласиле у оба места, као и у Лепосавићу у којем се окупило више стотина грађана испред општинске зграде
ЦИК "Косова" након што су са полицијом подигли тензије: Немамо приступ северу, зваћемо Вјосу© Зоран Шапоњић

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да се наставља терор премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија над Србима после упада специјалаца у просторије општинске изборне комисије у Северној Митровици.

ЦИК тзв. Косова саопштио је да немају приступ северу КиМ, као ни могућности за рад, због чега планирају да се обрате председници привремених приштинских институција Вјоси Османи, преноси "Коха".

"Његови специјалци упали су малопре у просторије ОИК у Косовској Митровици, све развалили, полупали, разбацили, покушавајући да инсталирају своје бирачке комисије", написао је Петковић на Твитеру.

Директор Канцеларије за КиМ истакао је да је "народ огорчен, али одлучан да не наседа на Куртијеве провокације".

Након доласка специјалних полицијских снага грађани Северне Митровице су се окупили испред просторија, како би спречили покушај упада косовских специјалаца и чланова нове општинске изборне комисије. 

Након што су полицијске снаге дошле испред општинских просторија огласиле су се сирене, а чули су се и топовски удари. У Северној Митровици ситуација је тренутно мирна, а грађани су се разишли. 

У Лепосавићу су се такође чуле сирене, а неколико стотина грађана се окупило испред општине. Градом патролирају припадници Еулекса, али нема косовске полиције нити је било покушаја насилног упада у општину. 

Грађани су се окупили и у Звечану испред зграде општине, како би на миран и достојанствен начин исказали незадовољство. Није било инцидената, а око 17 часова грађани су се разишли.

ЦИК: Ометају нас у вршењу дужности, у овим условима не можемо да радимо

Портпарол приштинске Централне изборне комисије Ваљмир Ељези каже да чекају извештај општинских изборних службеника, који су данас, "под пратњом Косовске полиције, отишли ​​у своје канцеларије у Северној Митровици и Зубином Потоку, ради вршења службених дужности", преноси "Репортери".

Након овакве ситуације на северу, како је рекао, данас је ЦИК сазвао седницу у 18 часова.

"Чекамо извештаје општинских изборних званичника који су у току данашњег дана, под пратњом Косовске полиције, отишли ​​у своје канцеларије у Северној Митровици и Зубином Потоку, ради службених дужности које нису могли да спроведу. Ови извештаји ће разјаснити новонасталу ситуацију. ЦИК је у сталној координацији са другим институцијама. У вези са тренутном ситуацијом ЦИК ће одржати седницу данас са почетком у 18 часова", рекао је Ељези медијима.

С обзиром на ситуацију која се данас догодила на северу, није могуће кренути по плану са организацијом избора у четири северне општине такозваног Косова, рекао је председавајући ЦИК Крешник Радонићи, преноси "Коха".

"Колико видим, под овим условима не можемо да почнемо, по нашем плану како смо предвидели. Неправедно је слати наше званичнике тамо где постоји неизвесност. С друге стране, не слажем се да полиција није реаговала. Све акције су координисане са полицијом" рекао је Радонићи,  а онда додао да да чека безбедносни извештај тзв. косовске полиције и да ће потом бити контактирана председница "државе" Вјоса Османи.

Радонићи је истакао да не желе никога да угрозе, а да је свака начињена штета одговорност ЦИК.

"Остало је наредних дана да комуницирамо са полицијом, да имамо извештај, а онда ћемо га послати председнику. Спремни смо да радимо, да извршимо све задатке ако имамо прилику. Сутра је жреб, па штампање листића, докле можемо да стигнемо, не знам, не могу ништа да кажем. Оно што смо данас видели, јасно је да је наш приступ северу ограничен", рекао је Радонићи.

Од двојице чланова Самоопредељења у ЦИК-у, Самија Куртешија и Алима Раме, поново је затражено да се упути саопштење ЕУ да се "осуди поступак Србије".

Претходно су чланови нове изборне комсије, уз полицијску асистенцију, насилно ушли у зграду Општине Зубин Поток.   

У тренутку доласка полиције у три блинидирана возила и чланова општинске изборне комисије, огласиле су се сирене, након чега је уследило окупљање грађана овог града да северу КиМ, пренели су РТС-у извори из Зубиног Потока.

У Зубином Потоку чуле су се две експлозије, а како незванично сазнајемо највероватније су бачене две велике петарде. 

Чланови општинске комисије уз асистенцију припадника полиције насилно су упали у просторије општине, обили врата и заменили браве. Унели су одређени материјал неопходан за изборе, највероватније гласачке кутије.

Срби са Косова и Метохије су веома узнемирени будући да се очекује слична акција у још две српске општине, Лепосавић и Звечан.   

Иначе у Зубином Потоку нису расписани избори за општинске одборнике већ само за градоначелника, а кандидати су Фљартон Хасани из "Самоопредељења", чији је лидер Аљбин Курти, и Измир Зећири из Демократске партије Косова чије је оснивач Хашим Тачи.  

Из ЦИК јуче је најављено да ће чланови новоименових општинских изборних комисија данас, уз пратњу косовске полиције, "посетити" канцеларије изборних комисија у четири општине у којима се одржавају ванредни избори. 

Председник ЦИК тзв. Косова Крешник Радонићи изјавио је јуче да оперативни план "за ту активност" спрема полиција и да остаје да се види да ли ће изборне комисије имати приступ канцеларијама, као и да ли ће "ЦИК  у наредним данима имати приступ бирачким местима на северу Косова". 

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи расписала је ванредне изборе у четири северне општине 18. децембра.

Председници тих општина су 5. новембра, заједно са осталим Србима на северу КиМ, напустили све приштинске институције незадовољни одлукама владе у Приштини, пре свега најављеним кажњавањем Срба који имају возила са регистарским таблица која издаје МУП Србије.

Петковић: Позивамо Србе да остану мирни и не наседају на провокације

Аљбин Курти је на север Косова и Метохије послао полицију са дугим цевима у просторије општине Зубин Поток како би насилно покушао да припреми терен за одржавање својих нелегалних избора, наводи директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Реч је о најбруталнијој демонстрацији силе и изазивању нових тензија и провокација од стране Приштине која насиљем и једностраним мерама покушава да спроведе своје нелегалне, противправне и једностране мере и изазове нову дестабилизацију прилика на терену", истиче Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ. 

Све ово је Аљбин Курти, како наводи Петковић, темпирао и режирао док се у Тирани одржава самит ЕУ–Западни Балкан, као што је током самита у Берлину позвао на рушење Бриселског споразума и хапшење Ненада Ђурића.

"Овако изгледа такозвана демократија и владавина права Аљбина Куртија – док забрањује Србима да учествују на изборима и референдуму, истовремено дугим цевима, пушкама и насиљем покушава да споведе своје изборе на северу покрајине", наглашава Петковић.

Указује и да је очигледна "Куртијева намера да насиљем и оружјем преотме четири српске општине на северу Косова и Метохије и у њима на нелегалним и нелегитимним изборима инсталира албанске представнике".

"Позивамо Србе да остану мирни и не наседају на провокације чији је једини циљ изазивање сукоба и кризе на северу Косова и Метохије, јер све што наш народ жели јесте поштовање права и споразума, права на останак и опстанак на својим вековним огњиштима", закључује директор Канцеларија за КИМ. 

image