Србија и Балкан

ЕУ доставила Београду и Приштини нову верзију предлога споразума; рок ипак постоји? Шолц потврдио

Документ је нова верзија француско-немачког плана који је представљен у септембру, наводе европски званичници
ЕУ доставила Београду и Приштини нову верзију предлога споразума; рок ипак постоји? Шолц потврдиоwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard/ZUMAPRESS.com

Европска унија доставила је Србији и тзв. Косову најновију верзију предлога за дијалог, потврдио је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

На Самиту ЕУ - Западни Балкан у Тирани Борељ је потврдио да је представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изнео "последњу верзију предлога која је стављена на сто".

Лајчак је рекао да је документ који је ЕУ доставила прво Србији, а затим тзв. Косову, нова верзија француско-немачког предлога који је представљен у септембру.

"Сада је важан тренутак за дијалог Косова и Србије. Јуче смо у Србији представили последњу верзију предлога, док смо је на Косову представили данас", рекао је Борељ и додао да претходни план сада има "нове нијансе" и интервенције.

Он није дао никакве рокове у вези са дијалогом, преноси приштинска "Коха".

Ројтерс: Рок постоји

Ројтерс, међутим, тврди другачије. Британска агенција, која се позива на неименоване изворе из ЕУ, пише да у новој верзији предлога за нормализацију односа између Београда и Приштине постоји јасан временски оквир.

Према речима званичника ЕУ, очекује се да две стране коначан договор постигну за мање од годину дана.

"Постоји много ствари које предлог чине великим искораком у односу на тренутну ситуацију. Предлог не представља потпуно признање, али је у питању потпуна нормализација односа", рекао је дипломата за Ројтерс и додао да је нацрт предлога обема странама послат јуче.

Додаје да је, након што су добили мишљење Београда и Приштине, предлог прерађен и садржи анекс са "јасним календаром акција када и како ствари морају да се десе".

Он је, такође, позвао Београд и Приштину "да наставе са конструктивним ангажманом и фокусирају се на напредак у нормализацији".

Како наводе албански медији, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да ће Србија и тзв. Косово до марта 2023. постићи договор на основу француско-немачког предлога.

Мирослав Лајчак је, са друге стране, рекао да рок у вези са споразумом и дијалогом и даље не постоји, преноси "Албанијен пост".

"Нисам љубитељ рокова, имали смо доста рокова до сада, могу да кажем да до марта можемо да видимо где смо са разговорима и какав је напредак постигнут ", рекао је Лајчак.

Подсећамо, француско-немачки предлог представља план за решење питања КиМ и садржи 13 тачака, од којих прва истиче да се до средине 2023. године мора постићи суштинска нормализација односа.

Овај документ предвиђа да Србија престане са противљењем чланству тзв. Косова у међународним организацијама, да преосталих пет земаља ЕУ признају тзв. Косово, те да привремене приштинске институције постепено улазе у различите међународне организације.

Трећа фаза интеграције тзв. Косова у међународне институције укључује почетак преговора за улазак у НАТО и пријаву за чланство у ЕУ, док четврта фаза подразумева чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама.

Шолц: Немачка посвећена напретку у дијалогу

Немачки канцелар Олаф Шолц потврдио је да је последња верзија новог предлога свеобухватног споразума достављена Београду и Приштини, преноси Коха.

Он је истакао да је Немачка посвећена напретку у дијалогу.

"Што се тиче питања предлога за нормализацију односа Косова и Србије, тачно је да смо их развили. Немачка је интензивно сарађивала са Европском Комисијом и Француском, која је једном приликом организовала искорак. Стога није изненађујуће што стојимо иза предлога, који су блиско усаглашени и развијени", рекао је Шолц на конференцији за новинаре у Тирани.

Што се тиче либерализације виза за тзв. Косово, немачки канцелар је оценио да је важно да се то деси и да је то добра перспектива.

Бисљими потврдио да је Приштина добила нову верзију француско-немачког плана

Потпредседник владе тзв. Kосова и главни преговарач у дијалогу са Београдом, Бесник Бисљими потврдио је да је Приштина данас примила нову верзију француско-немачког плана, али је додао да постоји договор да она остане поверљива, преноси "Косово онлајн" писање "Kохе".

Бисљими је рекао да је изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак данас доставио најновију верзију плана премијеру Аљбину Kуртију.

Претходно је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да је Европска унија доставила "Kосову" и Србији најновију верзију предлога за дијалог. Kако је навео Борељ, предлог је јуче дат Србији, а данас Приштини.

image