Србија и Балкан

Гујон одговорио на писање РСЕ: Некима смета што бранимо српске интересе у свету

Десничарским и екстремистичким називају пројекте који имају за циљ културно повезивање Срба из расејања са матицом, упозорава Гујон
Гујон одговорио на писање РСЕ: Некима смета што бранимо српске интересе у свету© TANJUG/ Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu/ Miljan Bosnić

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон негирао је наводе из текста Радија Слободне Европе (РСЕ) о томе да су наводно уплате из буџета Србије завршавале на рачунима десничарских организација, међу које убрајају и Гујонову хуманитарну организацију.

Гујон је казао да је у тексту изнето низ неистина и тешких увреда које доводе читаоце у заблуду.

"У тексту називају десничарским и екстремистичким пројекте који имају за циљ културно повезивање Срба из расејања са матицом. Посебан осврт аутора текста на удружења из Републике Српске показује његову политичку острашћеност у тренутку великог притиска на Републику Српску", указује Гујон.

Одговара да сматра неумесним да му придике о финансирању културних пројеката од свега неколико хиљада евра држе медији попут РСЕ и Н1 који се, каже Гујон, финансирају у милионским износима из иностранства а све у циљу ширења неистине и негативне пропаганде усмерене против српског народа и српских интереса.

"Као директор новоформиране Канцеларије за јавну и културну дипломатију – Владе Републике Србије трудићу се да на страним језицима и страној јавности презентујем истину о Србији и Србима, коју су управо ови или слични медији настојали да искриве претходних неколико деценија", поручује Гујон.

Како додаје, овај напад који је поткрепљен разним инсинуацијама, непотпуним и нетачним информацијама, само је подстрек да будемо још успешнији у раду и најбољем презентовању Републике Србије и српског народа у свету.

Гујон је затражио да Радио Слободна Европа у складу са законом објави његов деманти.

image