Србија и Балкан

Отворен први Руско-белоруски културни центар у Србији (ВИДЕО)

Свечаном отварању у Чачку присуствовали су званичници руске и белоруске амбасаде у Србији

У Чачку је данас отворен Руско-белоруски културни центар у коме ће грађани моћи да уче о руској култури.

Предвиђено је и да центар има школу за учење руског језика на три нивоа. Помоћница градоначелника Чачка Марјана Петронијевић рекла је да ће тиме државе још више да се повежу и наставе традиционално пријатељством.

Министар саветник у амбасади Руске Федерације у Србији Александар Конанихин рекао је да ће Руско-белоруски културни центар бити само једна тачка сарадње.

"Ту је историјско-културна сарадња, руско-српско наслеђе, које нас веже више стотина година. Друга ствар, економска сарадња, она се мења сваки месец и има великих могућности за такву сарадњу и требало би је искористити. Трећа ствар је омладина. Русија и Белорусије нуде више могућности за српску децу, да она наставе своје школовање, ради се о студирању. Сваке године Русија даје све више и више стипендија за све факултете, овде људима само фали информација. Штета је да само људи из Београда иду у Русију да студирају. Такође, Руска Федерација има посебан програм за помоћ деце и школама који уче руски језик", казао је Конанихин.

Саветник амбасадора Републике Белорусије Павел Миронов захвалан је руководству Чачка на подршци у отварању Руско-белоруског центра.

Иначе, после Београда, Чачак је први град у Србији где је отворен Руско-белоруски културни центар.

image