Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Шта стоји иза НАТО и албанских извиђачких активности у Србији?

Председник Србије није открио да ли "албански" дронови "бајрактар" припадају Приштини или Тирани, истиче војни аналитичар и уредник "ТВ фронт" Андреј Млакар за РТ Балкан
РТ Балкан истражује: Шта стоји иза НАТО и албанских извиђачких активности у Србији?Getty © Kay Nietfeld/picture alliance

НАТО спроводи интензивне извиђачке летове над Србијом. Пре свега из 57. и 71. ваздухопловне тактичке базе у Румунији. Данашња изјава председника Србије Александра Вучића о интензивним извиђачким активностима НАТО-а и НАТО савезника потврђује то о чему смо писали месецима, изјавио је за РТ Балкан војни аналитичар и уредник портала "ТВ Фронт" Андреј Млакар. 

Наглашава да све безбедносне структуре у региону занима, пре свега, српска противваздушна одбрана. 

У првој ваздухопловно тактичкој бази, која се налази код Констанце и из које се осматра Србија, углавном су смештени амерички шпијунски авиони, пре свега типа "артемис 100". Они лете на простору Румуније, наводи Млакар, северном границом Србије, улазе кроз Хрватску код Славоније, у Босну долином реке Дрине, и снимају све до зоне Пештерске висоравни, коју извиђају највише.

"Окрећу се над Мостаром, и онда се враћају назад истим путем за Констанцу у Румунији", каже наш саговорник.

Извиђачке беспилотне летелице "МКу-9 рипер", наставља наш саговорник, полећу из 71. ваздухопловне тактичке базе, облећу територију Србије истом путањом, а некада из Румуније лете у правцу Бугарске, одакле улазе у простор Северне Македоније, или улазе у простор Косова и Метохије и централну Србију извиђају са севера КиМ.

Ови амерички шпијунски дронови такође полећу и из грчке базе "Лариса", додаје Млакар.

"Оно шта председник Србије Александар Вучић није прецизирао јесте да ли албански дронови 'бајрактар' припадају Куртију или Рами, пошто и Тирана и Приштина поседују ове летелице турске производње. Уколико би у питању била Тирана, онда ти извиђачки летови представљају опасне провокације с обзиром на то да би Албанија, у том случају, нарушавала ваздушни простор Србије", напомиње Млакар за РТ Балкан. 

Дронови "бајрактар" које поседује Тирана, наводи он, налазе се у подземном аеродрому Кучова, који је недавно обновљен и претворен у највећу НАТО извиђачку базу. 

"Ко је летео изнад Ђаковице, то је остало нејасно... Вероватно он (Вучић) зна, али из неких разлога није саопштио ко је извиђао и у којим зонама. То се иначе поклапа са подизањем наших МиГ-ова на подручју Ваљева. Изгледа да није у питању био метеоролошки балон, већ нарушавање ваздушног простора Србије беспилотним летелицама", сматра Млакар.

Који је разлог интензивних извиђачких активности?

ПВО системи "ФК-3", "ХКу-17" које је Србија набавила из Кине, као и руски систем за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова "репелент", како каже, главни су разлози за појачане шпијунске активности.

"У ту сврху се врши извиђање. Сазнали смо да су и Швеђани укључени у извиђање са својим платформама, па онда Французи, који полећу из Хрватске, лете изнад Црне Горе и улазе на простор КиМ, одакле лете дуж административне линије... Сазнали смо да и Немци учествују - фактички, комплетна НАТО извиђачка активност. Оно што имамо на подручју Црног мора, Белорусије и Балтика, сад то имамо и на Балкану", истиче наш саговорник.

Млакар подсећа да је врховни командант НАТО снага за Европу Кристофер Каволи пре неколико месеци у Конгресу САД рекао да ће Алијанса повећати број осматрачких летова на Балкану, пре свега у околини Србије.

"Оно што све војне аналитичаре и безбедносне структуре у региону занима је, пре свега, српска ПВО", истиче наш саговорник. 

Он сматра да ове извиђачке активности за сада не наговештавају потенцијалне будуће потезе НАТО-а и њихових савезника против Србије, већ је разлог за ове акције то што Запад на Србе гледа као на "мале Русе".

"Оно што њих највише занима је 'ФК-3', 'ХКу-17' и 'репелент' - како функционишу посаде, који су ракетни положаји, какви су комуникација, електронски саобраћај, степен приправности посаде ракетних јединица, где најчешће бораве... Србија има три ракетне батерије, једна покрива зону севера, друга центра, и трећа југ Србије, и то је оно што њих највише занима", истиче Млакар.

Како додаје, интензивна извиђачка активност у близини Пештерске висоравни је усмерена на војни аеродром "Дубиње" који је Војска Србије обновила за летове беспилотних летелица.

"Занима их и како функционишу наше кинеске беспилотне летелице 'ЦХ-92A', 'ЦХ-95' и "пегаз", као и како се користи тај аеродром, шта се ради у тој зони, да ли има интензивних летова... То су информације које су за њих од стратешке важности", закључује наш саговорник.

image