Србија и Балкан

Сирене за узбуну, експлозије, окупљања: Два дана пре почетка предизборне кампање север КиМ кључа

Грађани севера КиМ веома су узнемирени због данашњих дешавања и предстојећих избора. Након што су Срби напустили приштинске институције, Албанци ће највероватније, бити "изабрани" градоначелници у све четири општине на северу
Сирене за узбуну, експлозије, окупљања: Два дана пре почетка предизборне кампање север КиМ кључа© Зоран Шапоњић

Сирене за узбуну у Зубином Потоку, Лепосавићу и Северној Митровици, окупљања Срба у овим градовима, експлозије испред канцеларија општинских изборних комисија у Зубином Потоку и Северној Митровици. Тако је север Косова и Метохије изгледао данас поподне, два дана уочи почетка предизборне кампање и 12 дана уочи избора за градоначелнике четири општине на северу.

"Заиста смо узнемирени, није пријатно поново слушати сирене за узбуну, експлозије, нарочито кад у првим тренуцима не знамо шта се дешава. Тек сад чујемо да је полиција упала у зграду општине, да су са њима и чланови изборне комисије, да су донели гласачке кутије, закључали општину и отишли", испричао нам је данас један од мештана Зубиног Потока, одмах након што су се после упада полиције у зграду општине и канцеларију ОИК у овом месту огласиле сирене за узбуну.

Убрзо су се сирене огласиле и у Северној Митровици, стотине грађана се окупило испред канцеларије ОИК која се налази пар стотина метара од главног моста, близу насеља Три солитера.

Овде, међутим, полиција није упала у канцеларију ОИК јер је ситуација била веома напета.

Сирене су се после подне огласиле и у Лепосавићу. У овом граду, око 16 сати испред зграде општине било је више стотина грађана, али полиција и новоименовани чланови ОИК, како сазнајемо, нису успели да упадну у зграду општине и канцеларију изборне комисије.

Срби стрепе од ванредних избора

Срби на северу КиМ са којима смо данас причали стрепе да би инцидената у изборном процесу могло бити и наредних дана. Нико овде, међутим, са сигурношћу не може да каже шта ће се дешавати до 18. и 25. децембра за када су заказанли ванредни избори за градоначелнике односно скупштине општина.

"Погоршање на северу иде цик-цак линијом, стање се мало погорша, па се мало поправи, али, Албанци стално нешто отимају. Мислим да се на тај начин  све може завршити потпуном окупацијом Косова, мислим да су на овај начин већ пола окупирали север Косова, а ако се овако настави потпуно ће окупирати и северни део као што су урадили са јужним", изјавио је за РТ Балкан политички аналитичар из Београда Драгољуб Анђелковић.

Иначе, за ванредне изборе за скупштине општина Звечан и Лепосавић, које је тзв. Влада Косова распустила 18. новембра, пријавиле су се две албанске партије са Косова, Демократска партија Косова чији је оснивач Хашим Тачи и "Самопредељење" Аљбина Куртија као и Партија косовских Срба Александра Јаблановића.

Како је саопштено из Централне изборене комисије тзв. Косова, у року који је раније одређен, ДПК је пријавила 16 кандидата у општини Звечан и четири у Лепосавићу, док је "Самопредељење" пријавило 10 кандидата у Звечану и два у општини Лепосавић.

Партија косовских Срба пријавила је 20 кандидата у Лепосавићу док за Звечан странка Јаблановића нема пријављених кандидата.

Албанци градоначелници у све четири српске општине?   

Ванредни избори за скупштине општина Звечан и Лепосавић одржавају се седам дана после избора за градоначелнике четири општине на северу Косова. Из ЦИК-а је раније саопштено да "закон није одредио минималан број бирача који би требало да изађу на изборе" како би они били признати.

У  овим општинама у којима су Срби апсолутна већина, све указује да би Албанци могли да буду на функцији градоначелника у све четири општине на северу, а када су у питању локални одборници Албанци би могли да имају примат у три скупштине.

У Скупштини општине Северна Митровица прошле недеље су замењени одборници па су на места о представника српске заједнице дошли одборници из албанских партија. Што се тиче Општине Звечан, кандидате за одборнике на изборима 25. децембра имају само два албанске партије, а у Зубином Потоку још није саопштено да ли ће и када бити распуштена локална скупштина.

Кандидати за градоначелника Северне Митровице су Ерден Атићи из "Самопредељења", Бетим Османи из Митровичке грађанске иницијативе и Тауљант Кељменди из ДПК, док је Александар Арсенијевић из Грађанске иницијативе "Српски опстанак" у међувремену повукао кандидатуру.

У општини Зубин Поток, уз Фљартона Хасанија из "Самоопредељења" кандидат за градоначелника из ПДК је Измир Зећири из села Чабра. У Звечану на листи су Иљир Пеци из ДПК и Фетах Пеци из "Самоопредељења" као и Слађана Пантовић, независни канидат, док су у Лепосавићу кандидати Аљбуљена Бехљуљи Хетеми из ДПК, Љуљзим Хетеми из "Самоопредељења" и Александар Јаблановић из Партије косовских Срба.

Најјача политичка партија Срба на северу Косова, Српска листа, раније је објавила да неће учестовати на овим партијама и да грађани који подржавају ову странку неће изаћи на биралишта.

image