Србија и Балкан

Ратко Младић у тешком стању - не устаје из кревета, не може ни да говори

Здравље српског генерала је све горе, каже његов син Дарко
Ратко Младић у тешком стању - не устаје из кревета, не може ни да говори© Pierre Crom/Getty Images

Генерал Ратко Младић је у тешком здравственом стању, стално је у кревету, слаб је, малаксао и бубрези су му ослабили, каже његов син Дарко Младић за "Вечерње новости". Он додаје да оца стално зове, али да он некад уопште и не може да говори, као и да без туђе помоћи не може да се придигне у кревету.

Здравствено стање генерала захтева озбиљан медицински надзор, који он у затворској болници у Холандији нема, а председница Механизма за кривичне судове, Грасијела Гати Сантана не дозвољава да се Младић из хуманитарних разлога пусти у Србију на болничко лечење уз све мере обезбеђења.

"Моја мајка је била код њега у посети пре десет дана. Слаб је, малаксао, стално у кревету, не може ни да се придигне, а камоли устане. Бубрези су му ослабили али још није неопходна дијализа. Он мора да буде у болници. И даље има срчане и неуролошке, али и друге проблеме које засад не можемо да износимо у јавност", каже Дарко Младић за "Новости".

Погоршање се догодило у марту, и од тада је Младићево здравље изузетно лоше, а када су му у априлу отказали бубрези, пребачен је у цивилну болницу. Након стабилизације прослеђен је у затворску болницу.

Генерала је почетком јула прегледао специјалиста нефрологије из Београда, а у извештају је тражио да Младићу промени терапија, што је образложио наводећи да сматра да постоје бољи лекови од оних који му се дају.

"Чекамо одговор из Холандије да ли ће прихватити мишљење специјалисте из Србије", каже Дарко Младић.

Породица генерална стално брине да он опет не дође у стање у каквом је био у априлу, када се због отказивања бубрега нашао на ивици смрти.

Затворски лекари су му, наиме, због срца давали превише диуретика, а нису пратили хидратацију и баланс течности што је довело до оштећења бубрега и престанка њиховог рада.

До слабљења бубрега, код Младића су биле доминантне кардиолошке тегобе, а пред крај фебруара то су констатовали лекари из Клиничког центра у Бањалуци. Месец и по пре њихове посете Холандији, Младићу је, у јануару, уграђен пејсмејкер.

Српски лекари из Београда и Бањалуке сматрају да му је сад неопходна свакодневна рехабилитација како би стао на ноге, а то у затворској болници не може да добије.

image