Србија и Балкан

Караџић и Младић су у тешком здравственом стању

Адвокат Горан Петронијевић оцењује да је сумњиво што затворска управа одбија да пребаци бившег председника Републике Српске у болницу и повезује такав немар према њему са најавом доношења резолуције о Сребреници
Караџић и Младић су у тешком здравственом стањуGetty © Serge Ligtenberg

Радован Караџић (78) и Ратко Младић (79), које је Хашки суд осудио на доживотне казне затвора због наводног геноцида у Сребреници, у тешком су здравственом стању, а лекари не чине довољно да им помогну, пише "Политика".

Адвокат Горан Петронијевић каже да управа британског затвора "Бајт" одбија да пребаци Караџића у болницу и омогући му исхрану каква му је потребна током терапије дијабетеса, док Бранко Лукић, бранилац Ратка Младића, наводи да његовог клијента лекари лече погрешно и чине све супротно од савета који су дали српски специјалисти.

"Караџић је прошлог петка био у озбиљној здравственој кризи са јаким боловима. Има проблема и са простатом и дијабетесом, а ускраћује му се помоћ која му је потребна. Његова породица је под америчким санкцијама, због којих не може да га посети, а једини ко је успео да дође до њега је свештеник. Свакодневно обавештавам о томе судски механизам и не знам да ли они имају комуникацију за са затвором Вајт", изјавио је Петронијевић за "Политику".

Адвокат оцењује да је сумњиво што затворска управа одбија да пребаци бившег председника Републике Српске у болницу и повезује такав немар према њему са најавом доношења резолуције о Сребреници.

Петронијевић подсећа да је у затвору у Енглеској својевремено озбиљно повређен генерал ВРС Радислав Крстић, који је први осуђен за наводни геноцид у Сребреници. Њега су напала тројица муслимана и једва је преживео.

Одбрана Караџића је указивала на тај ризик и он је пребачен у безбедни део затвора, где нема исламиста и терориста.

"Изгледа да нема опасности од њих, али му је живот угрожен из здравствених разлога. Нико није могао да утврди ни да ли је Слободан Милошевић умро природном смрћу, или комбинацијом одређених лекова, у шта сам сигуран", указује Петронијевић.

Караџић, како додаје, дневно добија два оброка, а као дијабетичар мора да поједе неколико залогаја пре терапије. Он те оброке дели, али му у затвору одузимају сву храну коју одмах не поједе.

Хашки суд је био у обавези да осуђеника смести у државу која је потписала споразум са том институцијом. То је, сматра адвокат, требало да буде држава која је најближа месту претходног живота - Словенија, Грчка или Мађарска.

"Избор Енглеске представља додатну патњу која превазилази казну", закључује адвокат Петронијевић.

И стање Ратка Младића, команданта војске РС, који је и даље у затвору у Схевенингену, веома је тешко.

"Младић је толико лоше да не знам да ли зна шта се дешава. Он је тежак срчани болесник. Лекари у Хагу добили су прецизне инструкције од наших стручњака шта не сме да се даје Младићу, а раде све супротно", каже адвокат Лукић.

Из судског механизма који је наследио некадашњи Хашки трибунал није одговорено на питање "Политике" какво је здравствено стање осуђеника.

image
VV inauguration
banner