Србија и Балкан

У Црној Гори броје пчеле, али не и људе: Још се не зна колико је Срба и Црногораца

У децембру је спроведен попис становништва у Црној Гори, али још нису саопштени резултати који показују колико је Срба, а колико Црногораца. Уместо тога најављује се попис пчела
У Црној Гори броје пчеле, али не и људе: Још се не зна колико је Срба и ЦрногорацаGetty © Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket

У Црној Гори за јесен најављују нови општи попис. Овога пута пописиваће живину, број ситне и крупне стоке и пчела. У децембру прошле године у Црној Гори обављен је попис становништва чији потпуни резултати још нису објављени.

Тако да постоји могућност да се утврди тачан број црногорских пчела, а да се и даље не зна колико има Црногораца или Срба, преноси београдска "Политика".

На попису који је обављен у децембру укупно су пописана 673.203 грађанина, половина становника живи у три града Подгорици, Никшићу и Бару, а забележен је пораст броја становника у 13 црногорских општина.

Пре шест месеци директор Монстата Мирослав Пејовић изјавио је да подаци о идентитетским питањима нису објављени јер се "саопштавају само збирне вредности и не могу се извући други подаци без уноса у систем".

Управа за статистику (МОНСТАТ) пре неколико дана саопштила је да не касни са објављивањем резултата пописа становништва, домаћинстава и станова, и поручили да личне претпоставке појединаца које се износе у јавности нису резултати пописа.

Истичу да су према Закону једино они надлежни за публиковање резултата пописа становништва, домаћинстава и станова.

"Од почетка процеса смо најавили рокове објаве података – парцијално у другој половини ове године, што поштујемо, те нема места јавним прозивкама и негативним коментарима по том питању, нагађањима и манипулацији подацима", каже се у саопштењу.

Ова иста управа за статистику пре 13 година, са тадашњом застарелом технологијом обраде успела да податке пописа, обављеног од 1. до 15. априла, саопшти после само три месеца, 12. јула те 2011. године. Ове године, када су и компјутери и софтвери знатно модернији, за уношење података треба им четири пута више времена.

Пребројавање грађана Црне Горе траје скоро пуних седам месеци, као да реч о Индији или Кини, а не земљи са мало више од 600.000 становника.

Званично проблем је у софтверу, који треба да се купи како би се обрадили подаци. Тај програм не може да се једноставно набави без претходно спроведеног тендера који треба да распише комисија, а чланови комисије не могу да раде док и опозиција не именује свог члана, а опозицији се не свиђа пребројавање јер је покушала бојкот и самог пописа.

Црногорци у шали кажу да објаву резултата пописа неће дочекати ни Ђекна, нити ико од њених вршњака, закључује се у тексту Политике.

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић каже да очекује да ће резултати пописа бити објављени у што скорије време.

"Јер, не постоји ниједан разлог за оволиким одуговлачењем, без ако се не ради о политичким притисцима и политикантским калкулацијама. Досад би резултате пописа објавили Кина и Индија заједно, само наш Монстат чека софтвер као Бекетови јунаци Годоа".

image