Србија и Балкан

Ко је оклеветао Катнића: Бивши ГСТ из затвора одбацује оптужбе да је злостављао Хрвате по Конавлима

Име бившег ГСТ се помиње на неколико места у базама Међународног резидуалног механизма, где га сведоци описују као човека који је "сејао страх" у команди ЈНА у хотелу "Македонија" у Цавтату, пренели су ових дана подгорички медији
Ко је оклеветао Катнића: Бивши ГСТ из затвора одбацује оптужбе да је злостављао Хрвате по Конавлима© R.R./ATAImages

Новим писмом из истражног затвора у Спужу, где се налази од половине априла ове године, бивши главни специјални тужилац Црне Горе Миливоје Катнић одбацио је као "гнусне подметачине", оптужбе Специјалног државног тужилаштва ове државе да је "починио ратни злочин против цивилног становништва током опсаде Дубровника", 90-их година прошлог века.

Катнић је, како је пре десетак дана саопштило СДТ Црне Горе, под сумњом да је као официр тадашње ЈНА током оружаних сукоба око Цавтата, удаљеног 18 километара од Дубровника, близу црногорско-хрватске границе "нечовечно поступао са локални цивилима". 

Катнић у писму из Спужа одбацује сумње тужилаштва да је у Хрватској починио било какво дело против цивилног становништва – "ни вријеђање или уцјењивање хрватског цивила Методија Пркачина, а камоли да је као помоћник команданта ратне управе Цавтата физички злостављао цивила Ива Палицу у сабирном логору Морињ", преноси јутрос подгоричка "Побједа".

"Све је ово испитивано у кривичном предмету познатом као 'случај Морињ' и дефинитивно утврђено да у томе нема истине", наводи Катнић у писму јавности из Истражног затвора у Спужу.

По мишљењу Катнића, Специјално државно тужилаштво поступа на тај начин да би му отежало положај у притвору, све са циљем да га "годинама држи у Истражном затвору у Спужу".

Бивши ГСТ наводи даље да је "прича о његовој хомицидности планирана да би се на тај начин приказало да је ментално болестан и да је, још прије 32 године, као релативно млад човјек, починио дјело ратног злочина против цивилног становништва".

"То је једина логика. Зашто би млад човјек од 33 године, који се налази на мјесту помоћника команданта команде мјеста у Цавтату за правне послове, дакле да рјешава правна питања и помогне у рјешавању цивилних и друштвених питања грађана Цавтата, чинио такве ужасе ако није болестан? Дакле: тада није било ни потребе нити простора за насиље, ако нијесте болесни, ако нијесте психопата", наводи Катнић.

Бивши тужилац одбацио је у писму јавности као "апсолутно нетачне и морбидне приче" и наводе да је "ударао или физички злостављао" недавно преминулог Иву Палицу, грађанина Цавтата док се налазио у сабирном логору у Морињу.

"Како никада у животу нијесам крочио ногом на локацију Морињ, након много мука утврдио сам да тај грађанин, не само да никада није био у Морињу, већ да је тада био дјечак од неких петнаест година! Због ове преваре, а коју је иначе подстакао поменути Пркачин, којег желе да ми опет ставе на терет, тај човјек који је износио неистине о мом поступању – гоњен је прекршајно од хрватских државних органа и прекршајно је кажњен. Све се то налази у списима предмета Морињ", пише бивши главни специјални тужилац.

Катнић је уз одбацивање оптужби за ратне злочине навео да нема никакву дилему о политичкој позадини његовог прогона. У писму је оптужио Андрију Мандића, председника Скупштине Црне Горе као Небојшу Медојевића да су после покретања поступка за тероризам у покушају 2016. године против Мандића, односно после отварања кривичног поступка против Медојевића, "обојица као посланици у Скупштини Црне Горе износили тврдње да је Катнић ратни злочинац".

Иначе, Специјално државно тужилаштво Црне Горе пре десетак дана саопштило је да је Кантић "поступајући супротно одредбама Женевске конвенције о заштити грађанских лица за време рата и Допунског протокола уз Женевске конвенције, нечовечно поступао према појединим цивилима хрватске националности, тако што их је нападао, мучио, телесно повређивао, те вређао људско достојанство и вршио насиље над менталним благостањем истих".

Kатнић је на саслушањима пред државним органима све ове тврдње и оптужбе негирао.

Ово, подсећају подгорички медији ових дана, није први пут да се Миливоје Кантић помиње у контексту наводних ратних злочина током ратних дешавања око Дубровника 1991. године.

Наиме, још 2011. године, неколико црногорских НВО одржале су конференцију "Рат за мир – 20 година касније" на којој се појавио Методије Пркачин, бивши заточеник  ратног логора Морињ близу Котора, који је навео да је "Катнић, као официр контраобавештајне службе ЈНА одговоран за паљевине и пљачке у Конавлима". Катнић, у то време судија Апелационог суда у Подгорици, одговорио је да "Пркачин све лаже", као и да овом сведоку "морал није јача страна".

Касније је Небојша Медојевић, тада опозициони лидер, тврдио да је Катнић 1991. и 1992. године починио ратне злочине против цивила у Конавлима, да постоји сумња да је силовао једну жену.

Отворена је истрага а специјална тужитељка Лидија Вукчевић изјавила је да је црногорско тужилаштво од колега из Хрватске добило податак да жена коју је поменуо Медојевић никада није имала пребивалиште у Цавтату нити је икада поднела кривичну пријаву. Случај је тада затворен због недостатка доказа. У то време Катнић је руководио тужалаштвом које је прикупљало доказе о оптужбама против њега

После покретања нове истраге, подгорички медији пренели су ових дана да се име бившег ГСТ на неколико места помиње у базама Међународног резидуалног механизма, где га сведоци описују као човека који је "сејао страх" у команди ЈНА у хотелу "Македонија" у Цавтату.

"Специјално државно тужилаштво је, након оцјене доказа прикупљених од стране надлежних органа Републике Хрватске и пронађених претрагом база доказних материјала Тужилаштва Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, донело је наредбу о спровођењу истраге против окривљеног М. K., због постојања основане сумње да је извршио кривично дело - ратни злочин против цивилног становништва", саопштило је СДТ у Подгорици.

image