Србија и Балкан

Нова фаза сајбер-рата против Србије: Лажни снимак премијера показао на шта су спремни страни центри

Више државних сајтова Србије било је у претходном периоду мета напада споља, али је јуче граница у хакерском обрачуну са државним врхом померена
Нова фаза сајбер-рата против Србије: Лажни снимак премијера показао на шта су спремни страни центри© Marijana Jankovic/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Није непознаница да се Србија већ неко време налази на мети хакерских напада. Они су били најжешћи почетком 2023. године, када су у свега неколико дана нападе претрпели сајтови Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције, Народне банке Србије.

На мети Анонимуса био је и сајт Председништва Србије, као и сајт Републичког хидрометеоролошког завода. Колико поједини центри моћи покушавају да дестабилизују Србију било је јасно када је због хакерског напада на "Електропривреду Србије" дошло до поремећаја система и кашњења рачуна за потрошаче.

Недавно, на Видовдан, догодио се сајбер-напад на сајт Информативне службе Српске православне цркве.

Ипак, јуче се десио корак даље у сајбер-криминалу, када је објављен лажни снимак премијера Србије Милоша Вучевића, креиран вештачком интелигенцијом.

Лажни снимак појавио се на друштвеној мрежи Фејсбук, па је од компаније "Мета" затражено да одмах буде уклоњен.

Поднета је кривична пријава против НН лица и ради се на идентитету онога ко стоји иза лажног налога на којем је снимак освануо. Огласило се и Више јавно тужилаштво у Београду, наводећи да је започето прикупљање потребних обавештења о овом случају.

Како се наводи у саопштењу премијеровог кабинета, лажни снимак је објављен са налога под називом "Corvus01", вештачком интелигенцијом креирана је непостојећа изјава Вучевића где је злоупотребљен његов лик, док су генерисаним гласом објављени подаци о непостојећим пројектима владе.

Овај лажни напад је у старту осуђен на пропаст јер је апсолутно упућен на погрешну адресу, каже стручњак за безбедност Мирослав Бјеговић.

"Лажно креирана изјава премијера Вучевића за непостојеће пројекте владе је покушај његове дискредитације уз помоћ вештачке интелигенције коју злоупотребљавају нечији страни безбедносно-обавештајни системи ради покушаја остваривања својих зацртаних циљева у Србији", упозорава Бјеговић.

Наш саговорник додаје да, нажалост, и у Србији страни безбедносно-обавештајни системи имају своју продужену руку.

"Имају своје поданике који раде против државних и националних интереса, што ће започета истрага сигурно показати", сматра Бјеговић.

Ово није први сајбер-напад на српске највише представнике власти, али је сигурно да су нам познати циљеви оних који их упућују, који лажно нападају наше највише функционере.

"Иако нам је поприлично јасно ко стоји иза тих напада и са којим циљевима", закључује Бјеговић.

image