Србија и Балкан

"Хакерски напад" на Владу Србије: Процурио Закон о странцима и формулар за визу

Највећи број докумената које је група "Анонимус" наводно хаковала, а за које тврде да су строго поверљиви чине тендери, јавни позиви за јавне набавке за потребе државних институција, различити формулари за грађане, па чак и текстови неких закона
"Хакерски напад" на Владу Србије: Процурио Закон о странцима и формулар за визуGetty © Denis Doyle / Stringer

Нема ниједног поверљивог државног документа међу више од 50 докумената Владе Србије, који су јуче и данас могли да се преузму са линка које је на Твитер објавила група "Анонимус ТВ".

То је саопштило Министарство информисања и телекомуникација, а у то се може уверити и свако ко са линка преузме зиповане документе од којих највећи број чине тендери, јавни позиви за јавне набавке за потребе државних институција, различити формулари за грађане, попут формулара за визе, пријаву боравка, захтева за пријем у држављанство Републике Србије, па чак и текстови неких закона.

У објави на Твитер налогу "Анонимус ТВ" написано је да су "Анонимуси" дошли у посед десетина поверљивих докумената српске владе, које су поделили са јавношћу уз поруку: "Још нисмо завршили с тобом Путинов пајацу".  

Највећи број докумената односи се на рад Министарства спољних послова Србије: чине га текстови јавних набавки, формулари за грађане Србије и странце како би могли да остварују различита права, прибављају дозволе или документа, ту је чак и распоред часова, односно план и програм за допунску наставу на српском језику у Швајцарској, као и текст Закона о странцима.

У фолдеру који у називу има скраћеницу Министарства просвете налазе се мејлови са вероватно неке од њихових мејлинг листа. Међу документима су и биографије кандидата и одлуке комисија о пријему у радни однос у звање наставника или асистента неколико предавача са Универзитета одбране.

Само мали број докумената односи се на 2021, попут прес-клипинга који датира из те године. Већина је шест или више година стара.

Једино што завређује пажњу међу "поверљивим документима владе", којој се прети због веза са Русијом, јесте интегрално писмо Томислава Николића Владимиру Путину из 2015. и нон-пејпер српских дипломата о томе зашто "Косово" не би требало да буде примљено у Унеско из исте године.

Николићево писмо је обраћање руском председнику од којег тражи да помогне Србији у тренутку када је пред Саветом безбедности Уједињених нација изнета на гласање британска резолуција о осуди геноцида у Сребреници.

И ово Николићево писмо и нон-пејпер српских дипломата које образлажу зашто је неприхватљиво да "Косово" буде примљено у Унеско објављени су у изводима или у целости у српским медијима. Година је била 2015.

image