Србија и Балкан

Невреме са севера сели се ка Атини: Поруке упозорења стижу и на српске бројеве у Грчкој

Директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА подсетио је да све док наши туристи могу неометано да бораве у смештају, док су услови нормални и нема проглашења ванредне ситуације, те нико није угрожен, нема ни разлога за тражења повраћаја новца од тур-оператера
Невреме са севера сели се ка Атини: Поруке упозорења стижу и на српске бројеве у Грчкој© Royalty-free

Како је и најављено у јучерашњим упозорењима грчких власти, невреме праћено јаком кишом, градом, олујним ветром и грмљавином погодило је север Грчке. Лоше време захватило је Солун, Халкидики и острво Тасос, а грађанима и туристима који се налазе у тој земљи и данас су стигле СМС поруке упозорења, чак и на бројевима српских оператера.

Нова информација је да ће се непогоде у остатку дана проширити на централне делове, укључујући Тесалију, Споради острва, Стереју, источни Пелопонез и Евију.

Цивилна заштита је данас издала хитно упозорење за становнике Атике, информишући мештане на јаку олују, која ће се касније током дана кретати регионом, а аларм на предстојеће погоршање времена упутило је и Министарство за климатску кризу и цивилну заштиту.

Ватрогасна служба објавила је да је због удара грома у северним предграђима Атине и широј Атици избило неколико мањих пожара.

"Ватрогасна служба упутила је копнене и ваздушне снаге у погођена подручја", навели су ватрогасци.

У поруци је наведено да се временске неприлике очекују од раних јутарњих сати до поднева, преноси "Катимерини".

"Током невремена и падавина избегавати прелажење бујица и потока, пешице или возилом, рад и активности на отвореном. Требало би избегавати пролазак испод великог дрвећа и постављених знакова. Не треба држати укључене електричне уређаје или телефон, јер гром може проћи кроз жице. Треба избегавати додиривање водоводних цеви (кухиња, купатило), јер су они проводници струје", наводи се у упозорењу.

Додаје се и да је савет, ако се неко нађе на отвореном током невремена, да се не приближава металним предметима, као што су аутомобили, бицикли или опрема за камповање, као и да не би требало бити у мору.

Грчка метеоролошка служба ЕМИ прогнозира да ће се од поднева до касно у ноћ невреме проширити на Фтиотиду, Фокиду и Виотију у централној Грчкој.

Министар Василис Кикилијас рекао је да је Комисија за процену ризика на хитном састанку обавестила о опасним временским појавама.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, Александар Сеничић, говорећи за РТ Балкан, посаветовао је наше грађане који се на одмору налазе у Грчкој да слушају сва упутстава надлежних и понашају се у складу са упозорењима.

"Нисмо добили информације да је дошло до било каквог ризика за сада. Нико нам се није јавио од наших представника нити туриста. Осим кише и ветра, за сада нема већих проблема", рекао је Сеничић.

Он је подсетио да све док туристи могу неометано да бораве у смештају, док су услови нормални и нема проглашења ванредне ситуације, те нико није угрожен, нема ни разлога за тражења повраћаја новца од тур-оператера.

"Док нема ванредног стања у земљи и обуставе се путовања, све је ок. Они који треба да путују, не могу да одустану зато што је лоше време. Ми смо у обавези према добављачима и то не би имало смисла било где у свету", поручио је директор ЈУТА.

image