Србија и Балкан

Грчка најтраженија дестинација: Скупљи апартмани, а туриста све више

Родитељи са децом школског узраста резервисали су вансезонске аранжмане, што значи да су зарад уштеде спремни да пропусте и неколико дана наставе
Грчка најтраженија дестинација: Скупљи апартмани, а туриста све више© Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

У априлу број људи који су уплатили летовање већи је за око седам одсто него пре годину дана, рекао је директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић.

Он је за Танјуг изјавио да, иако су цене летовања порасле у односу на прошлу годину, интересовање грађана за путовања је повећано.

Продаја аранжмана, како истиче, почела је још у октобру, када су још увек били актуелни попусти и до 50 одсто који су трајали све до средине априла.

"Ове године је највеће интересовање за Грчку, где се очекује да на летовање оде више од милион српских туриста. Нашим туристима је веома занимљива и Турска, као породична дестинација са веома добрим односом цене и квалитета. Велики број људи традиционално иде у Црну Гору, затим Египат и Тунис, а велики је број чартер летова за Италију и Шпанију, где такође на летовање иде значајан број људи", рекао је Сеничић.

Додао је да је међу земљама које су примамљиве за наше људе неопходно навести и Бугарску, а затим и Албанију која је као дестинација још од 2020. године присутна у нашем простору.

Очекује се да значајан број путника оде у Хрватску и реч је углавном о индивидуалним путовањима туриста који путују у сопственој режији.

Што се цена тиче, Сеничић истиче да су цене у Грчкој, где ће летовати највећи број српских туриста, значајно веће него прошле године и то за од седам до 15 процената.

За толико ће, према његовим речима, бити скупљи апартмани, а повећани су и неки други трошкови.

"Реч је о таксама, па ће таксе које су лане износиле пет евра за 10 дана боравка ове године коштати 15 евра. То поскупљење узроковано је пожарима и поплавама прошле године и жељом Грчке да се кроз повећање такси помогне срединама погођеним природним непогодама", рекао је Сеничић.

Навео је да су, и то значајно, за око 20 одсто поскупели хотели.

Као занимљиво је истакао да ове године постоји изражен тренд да људи путују ван сезоне, па је доста места распродато за крај маја, почетак јуна и септембра.

Резервисали су их родитељи са децом школског узраста, што показује да су људи зарад очувања кућног буџета спремни да им деца пропусте и неколико дана наставе.

image