Србија и Балкан

Црногорски министар правде Андреј Миловић тражи ванредне изборе

Миловић сматра да је Милојко Спајић отишао путем којим се није смело ићи, да свима обећава све и говори им оно што желе да чују, па јефтина политичка трговина сада скупо кошта Црну Гору и њене грађане.
Црногорски министар правде Андреј Миловић тражи ванредне изборе© R.R./ATAImages

Црногорски министар правде Андреј Миловић затражио је данас на седници Владе да се отвори расправа о скраћењу мандата Скупштини Црне Горе и расписивању ванредних парламентарних избора, сазнаје подгорички "Дан".

Миловић је рекао да "трговину фотељама парламентарне већине плаћају Црна Гора и њен европски пут", те да стога сматра да су ванредни парламентарни избори најбоље решење за насталу политичку кризу у Црној Гори.

Он је рекао да као правник и министар има посебну обавезу да да правни лек за стање у којем се Црна Гора налази и пут којим је кренула.

Обративши се председнику Владе Милојку Спајићу, Миловић се позвао на члан 55 Пословника Владе, тражећи да се у дневни ред прве наредне седнице уврсти, као посебна тачка, расправа о предлогу Владе Скупштини за скраћење мандата Скупштине Црне Горе, како би се уместо садашње мањинске владе преко ванредних парламентарних избора дошло до неупитно европске, стабилне и поуздане Владе и парламентарне већине која је "неоспорно европска и државотворна".

"Предлажем да отворимо демократску и конструктивну расправу о овом предлогу, те да се о њему изјасне чланови владе гласањем", рекао је Миловић, који је у фебруару ове године избачен из Покрета Европа сад.

Миловић је у свом излагању, наводи се, подсетио на све успехе око добијања позитивног Извештаја о привременим референтним вредностима (ИБАР), али и истакао да је то искоришћено за ускопартијске интересе.

ИБАР представља оцене колико је држава кандидат испунила од привремених мерила у поглављима 23. (Правосуђе и основна права) и 24. (Правда, слобода и безбедност).

Он је Спајићу рекао да уместо да ИБАР и европски пут буду државни интерес свих сегмената друштва, он је претворен у партијску промоцију Милојка Спајића, министара из редова ПЕС-а, и унижавањем главног преговарача партијским активирањем на локалним изборима на којима је доживео фијаско.

Миловић тврди да је тиме показан недовољан степен државног односа према Влади и држави.

Подсетио је да је владу у мају током боравка у САД упозорио да је најављена Резолуција о Јасеновцу "брзоплет и антидржавни потез" због којег ћемо трпети последице, али је и тада оптужен да ради против ПЕС-а.

Он сматра да је Спајић отишао путем којим се није смело ићи, да свима обећава све и говори им оно што желе да чују, па јефтина политичка трговина сада скупо кошта Црну Гору и њене грађане.

Миловић сматра и да смо стали у европским интеграцијама због "беспотребне резолуције" и да ће ову трговину фотељама платити Црна Гора и њен европски пут.

image