Србија и Балкан

Политички земљотрес у Подгорици: Ко је коме сломио кичму и како су се разишли Милатовић и Спајић

Политичка викенд бура у Црној Гори, тако би могла да гласи најновија вест из Подгорице у којој се и данас настављају потреси, а ничија функција више није сигурна
Политички земљотрес у Подгорици: Ко је коме сломио кичму и како су се разишли Милатовић и Спајић© ATAImages

Протеклог викенда владајући Покрет Европа сад напустио је својом вољом један од оснивача и председник Црне Горе Јаков Милатовић, док је министар правде Андреј Миловић одлуком Председништва избачен, а остаће и без министарске функције.

Два дана касније званични портал Европе сад и даље на насловној страни држи фотографију двојице оснивача: Милојка Спајића и Јакова Милатовића. 

И док на порталу све изгледа по старом, политички викенд земљотрес већ изазива последице.

Одбори владајуће странке широм Црне Горе деле се на две стране. Највећа политичка криза дешава се у Подгорици где девет од 13 одборника напушта ПЕС и вероватно ће се приклонити струји Милатовића.

Због оваквог заплета опозиција тражи ванредне изборе у главном граду. А да ли ће се дешавања одразити и на рад владе?

За сад једина политичка жртва из владе је министар правде Андреј Миловић, али због потпуно других разлога. У тренутку када је Председништво ПЕС-а донело одлуку да буде избачен из странке, као и да остане без министарске позиције, Миловић се нашао у службеној посети Бриселу.

Политичка дискус хернија Милојка Спајића

Насловне стране црногорских медија испуњене су текстовима у којима се наводи да је Миловић смењен због случаја турског држављанина Биналија Чамгоза чије изручење је Анкара тражила због бројних кривичних дела, али је Миловић, упркос одлуци црногорских институција, одлучио да га изузме од изручења.

Као разлог за одлуку навео је његово лоше здравствено стање и то да ће Чамгоза, као Курд, доживети тортуру у турском затвору.

Занимљиво да се Миловић није у тој мери заинтересовао за права Срба чије изручење тражи Приштина, већ је изјавио да је спреман да њихово изручење одобри.

Уочи смене Миловић је дао интервју за "Вечерњи лист" у којем је рекао да ће одговорни за напад на Дубровник одговарати, да је потребно да се казни "геноцид у Сребреници", као и да би Црна Гора и Хрватска требало да преговарају о Превлаци и власништву над бродом Јадран, иако је министар одбране Драган Краповић децидно рекао да је тај брод имовина Подгорице.

Неколико недеља раније Миловић је отворено напао и шефа Специјалног полицијског одељења Предрага Шуковића а њихове међусобне препирке јавност је слушала у директном преносу чак девет сати.

Дакле, Миловић је за кратко време успео да уђе у сукоб са скоро свима на политичкој сцени, од Абазовића, до Демократа којима се мешао у безбедносни сектор, а због његове изјаве морала је да реагује и СПЦ, да би на крају дошао у сукоб са својом странком. Једино је успео да одржи добре односе са ДПС-ом коме је на изненађење свих честитао избор Данијела Живковића за председника странке.

Све ово "кумовало" је одласку Миловића са министарске позиције иако је недавно рекао да је он "политичка кичма" Милојка Спајића. Испоставило се да то није тачно, те да је Спајић спреман да се одрекне такве "кичме" ако му постане превелик терет.

Милатовић оснива своју странку?

Иако је Милатовић тврдио да он и Спајић нису нови Мило и Момир, јавност је свакодневно могла да види њихове несугласице.

Јаков је временом изгубио упоришта у Покрету Европа сад и само је било питање његове процене који је моменат да формализује раскид са својим бившим саборцима, каже за РТ Балкан доктор политичких наука из Црне Горе Владимир Павићевић.

"Проценио је да је моменат баш сада зато што је довољно далеко одмакао у консултацијама око осмишљавања и формирања једне нове политичке формације у којој би он суштински, а можда и формално, био најснажнији ауторитет", наводи наш саговорник.

У јавности се нагађа да би, осим делова ПЕС-а и поједини бивши функционери СНП-а попут некадашњег министра правде Марка Ковача могли да пређу у евентуалну нову Милатовићеву странку. 

"Милатовић је и припремио овај политички удар на Спајића тако да рачуна да ће поједини одборници и посланици Покрета Европа сад кренути за њим. То већ имамо као ситуацију у подгоричкој скупштини, биће вероватно још случајева", указује Павићевић.

Спајић има кеца из рукава

У наредном периоду кључно је да се види да ли све води ка кризи која би значила превремене изборе у Црној Гори, каже Павићевић.

"Интерес највећег броја грађана није да се иде на изборе, а Спајић има и један адут којим то додатно може да спречи", каже наш саговорник.

Сматра да би Спајић у овим околностима требало да иницира хитру, што је бржу могућу реконструкцију владе у коју би увео политичке ауторитете из Кнежевићеве Демократске народне партије и Мандићеве Нове српске демократије. То би његовој влади вратило снагу, оцењује Павићевић.

Иако су се десили у занимљивом моменту, излазак Милатовића из странке и избацивање Миловића нису суштински повезани.

"Суштину Милатовићевог удара на Спајића чини гола борба за политичку моћ. Суштину случаја Миловић чини огромно незадовољство појединих међународних партнера Црне Горе Миловићевим ставовима о људима који данас воде борбу против мафије у Црној Гори. Спајић је истовремено одлучивао о два проблема чији су извори различити", указује Павићевић.

Оцењује да ће највећу корист од Милатовићевог удара на Спајића имати Дритан Абазовић који већ неко време предано ради на ширењу савезништава против Спајића и његове владе.

"Занимљиво је и понашање ДПС-а, они делују као да су изгубљени у времену и простору, ништа им од свега овога није јасно. То значи да је Милов ДПС у овој новој, постуђкановићевској ери, потпуно дезорјентисан и у континуираном паду што је са аспекта интереса Црне Горе добра ствар", закључује Павићевић.

image