Србија и Балкан

Порфирије у Братунцу: Нећемо се ни милом ни силом одрећи своје православне вере, себе и свога

Након Свете архијерејске литургије креће литија од храма Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, где ће у 12 часова код централног спомен-крста патријарх служити парастос за 3.267 убијених Срба из средњег Подриња и Бирча

Патријарх српски Порфирије изјавио је данас на обележавању 32. годишњице од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу да се наше данашње битке бију за слогу и јединство, за напредак и благостање, али не у било чему, већ у добру и чињењу добра.

Он је рекао да је превасходни циљ те борбе мир.

"Да наш народ и сви народи живе у миру и међусобном разумевању и поштовању. Бијемо битку за сваки напредак, за народну слогу, за јединство, али не јединство у било чему, него искључиво у добру и чињењу добра. То су наше данашње битке и борбе", нагласио је патријарх.

Он је истакао да ми данас нећемо да водимо ратове оружјем које фабрикује овај свет.

"Хоћемо да се боримо молитвом, вером, православљем, хришћанским васпитањем, милосрђем, племенитошћу, саосећањем и културом утемељеном у нашем духовном наслеђу, али исто тако и привредним напретком и сваким благостањем", рекао је Порфирије.

Порфирије је рекао да су се данас окупили у Братунцу прво за службу Божију, а затим и на парастосу да би били ближи Богу.

"Ми знамо шта значи крст Христов и поћи за њим и определити се за његове вредности. То значи и сметњу некима који би хтели себе да наметну као неко правило, да се њима покоримо и усвојимо њихов систем вредности", рекао је патријарх.

Он је указао да се српски народ данас сабрао на светој литургији молећи се Богу да буде једно са Христом и међу собом и не дозвољавајући да вештачке, неисправне и неправедне границе могу бити нешто што је дистанца међу њима.

Навео је да је православна вера од Светог Саве до данас обликовала и изграђивала српски народ да буде оно што јесте, уобличила га онако како себе зна и каквог га зна други свет.

"Крст Христов је наше име и презиме и показује да смо једно, да имамо нераскидиво јединство сабирајући се на светој литургији и да остварујемо и потврђујемо кроз Христа и православну веру", рекао је српски патријарх.

Литургији коју је служио патријарх са више архијереја, присуствовали су премијер Србије Милош Вучевић и највиши званичници Републике Српске (РС) – председник РС Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, као и министри у владама Србије и Српске.

Присутни су били и министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић, заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов и представници Амбасаде Србије у БиХ, као и велики број верника, наводи Срна.

Литургији су присуствовали и начелници општина регије Бирач, представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и велики број грађана Подриња, али и из Србије, који су организовано допутовали у Братунац.

Након литургије кренула је литија од храма Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, где ће у 12.00 часова код централног спомен-крста патријарх служити парастос за 3.267 Срба убијених пре 32 године у средњем Подрињу и Бирчу.

У Братунцу се данас обележава 32. годишњица страдања 3.267 Срба у Средњем Подрињу.

За злочине над Србима у средњем Подрињу до сада нико није одговарао.

image