Србија и Балкан

Наоружани припадници специјалне полиције и Еулекса у Северној Митровици, уклоњена ручна граната

Контролисаном експлозијом уклоњена је бомба која је пронађена у просторијама Општинске изборне комисије
Наоружани припадници специјалне полиције и Еулекса у Северној Митровици, уклоњена ручна граната© РТ Балкан

Више патрола специјалних јединица Косовске полицијске службе налазе се вечерас испред просторија Општинске изборне Комисије у Северној Митровици, а испред канцеларије ОИК је и једна патрола Еулекса.

Како јављају косовски медији контролисаном експлозијом уклоњена је ручна граната, која је пронађена вечерас у просторијама Општинске изборне комисије, од стране специјализоване деминерске екипе Кфор-а и Еулекса.

Према речима припадника полиције који су обезбеђивали лице места бомба је уништена такозваном "контролисаном експлозијом" и тренутно је у току повлачење Еулекса, Кфора, припадника полиције и тима за деминирање са лица места.

Како јавља репортер "Косово онлајна", током интервенције чула се јака детонација. Друга граната која се налазила у близини просторија, преманаводима надлежних, експлодирала је још данас.

Стање у Северној Митровици вечерас је мирно и нема окупљања грађана.

Иначе, припадници Косовске полиције покушали су данас заједно са новоименованим члановима ОИК да уђу у канцеларију која се налази у улици поред Ибра, неколико стотина метара од главног моста, али се у тим тренуцима испред канцеларије окупило више десетина грађана Северне Митровице који то нису дозволили, па су се полицајци заједно са члановима ОИК повукли. У тим тренуцима, на улици испред канцеларије чуло се више детонација. На канцеларији ОИК полупана су стакла.

Председник ЦИК тзв. Косова Крешник Радоњићи изјавио је данас поподне да, "обзиром на данашња дешавања на северу Косова није могуће по плану спроводити припремне радње за организацију избора за градоначелнике" у четири општине на северу Косова, преносе поподне медији у Приштини.

Он је додао да под постојећим условима "изборна комисија не може да почне да ради по предвиђеном плану".

"Неправедно је слати наше званичнике тамо где постоји неизвесност. Евидентно је према извештајима да је приступ нашим канцеларијама проблематичан. Битни су магацини, бирачка места којима немамо приступ", ракао је Радоњићи додајући да је приступ "северу Косова ограничен".

Он се запитао да ли ће избори морати да се организују "са полицијом наоружаном до зуба". Додао је и да се чека извештај полиција и да ће потом контактирати са председницом тзв. Косова Вјосом Османи. 

Из косовске полиције најављена је истрага поводом данашњих догађаја у Северној Митровици.

 

 

image