Србија и Балкан

"Политика": У Србији стотинак вехабијских група са око 1.000 чланова

Вехабија има и у градовима попут Београда, Новог Сада, Краљева...
"Политика": У Србији стотинак вехабијских група са око 1.000 чланова© FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO/bs

У Србији има стотинак група и групица вехабија а укупан број присталица ове верске екстремистичке групе не прелази хиљаду, каже директор Академије за националну безбедност Драган Симеуновић.

Иако се обично мисли да су они претежно концентрисани у Рашко-полимској области, има их и у Београду, Краљеву, Новом Саду и другим местима широм Србије, рекао је он за данашњу "Политику".

Коментаришући то што је верски конвертит Милош (Салахудин) Жујовић хладним оружјем, односно самострелом, напао жандарма Милоша Јевремовића испред Амбасаде Израела у Београду, он је рекао да је најновији тренд у исламистичком тероризму да се користе сва средства ради убијања "неверника", као што су аутомобили, камиони, кућни алат, попут чекића или секире, па и оружје намењено спорту и забави, попут самострела.

Разлози су то се тако међу становништвом шири још већи страх због обиља могућности за извођење насилних аката, али и чињеница да је терористима све теже да набаве ватрено оружје и експлозив будући да су многе државе у циљу што успешније борбе против тероризма пооштриле казне за незакониту производњу и поседовање оружја и експлозивних направа.

"На законодавцима је да мерама обухвате и поседовање оних спортских реквизита који се могу злоупотребити за напад", навео је Симеуновић.

Прелазак из једне вере у другу право је сваког човека на слободу избора, каже саговорник "Политике", додајући да када се ради о преласку у следбенике милитантног исламизма, постоје неке специфичности.

"Реч је најчешће о људима који су незадовољни собом и својим животом и који за своје неуспехе искључиво траже кривце у другима, па и у држави и цркви којој припадају. Немогућност да остваре личне циљеве замењују борбом за велике циљеве‚ дајући притом себи у својој глави најзад важну улогу", рекао је он.

Истакао је да се ради углавном о младим, незрелим људима, а у мањем броју и о особама средње доби које су решиле да направе велики заокрет у свом животу, од чега очекују и велико добро по себе.

Симеуновић је нагласио да је веома погрешно у свим муслиманима видети потенцијалне екстремисте.

"Од милијарду и по муслимана, колико их има на свету, огроман проценат чине мирољубиви, ненасилни људи, баш као кад је реч и о припадницима других великих религија. Зато се не треба понашати фобично и упирати прстом на ислам као извор опасности. Међутим, када је реч о неким милитантним интерпретацијама ислама, као што је вехабизам, мора се бити опрезан јер је чињеница да велики број међу верским екстремистима чине управо вехабије", рекао је он.

image