Србија и Балкан

У Србији почео лов на "руске агенте": "Октобар" гони Путинове људе

Тим за идентификовање "Путинових агента" објавио да је Вулин први у низу народних непријатеља
У Србији почео лов на "руске агенте": "Октобар" гони Путинове људеGetty © Vladimir Zivojinovic / Stringer

Група "Октобар – слободарски савез слободне Србије" кренула је у лов на руске агенте у Србији, којих, како тврде, има више од 4.000, пишу "Новости".

Ови "будни хајкаши" објавили су име првог осумњиченог, новог директора Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина, а њихова листа ће се допуњавати, па ће за наредног жбира јавност сазнати за пет дана, када откуца бројчаник постављен на њиховом сајту који одбројава време до открића новог "народног непријатеља".

Према оцени покрета "Октобар", "Вулин је у командном ланцу подршке председнику Русије Владимиру Путину, ту је приступио добровољно и координира антизападни наратив и пропутинову пропаганду у Србији".

Група "Октобар" основана је недавно, и формирала неколико "тимова за деловање", међу којима су Тим за идентификацију московских агената у Републици Србији - ТИМАРС, Тим Руса, Украјинаца, Белоруса и Срба против рата, као и "креативни" и "хуманитарни" тим.

Супротстављање Руској Федерацији је наведено као најважнији циљ "Октобра", а остали циљеви подразумевају "јачање слободарске свести и обнављање међуљудског поверења", "успостављање система вредности и потпуну демократизацију друштва" , као и улазак Србије у Европску Унију.

"Октобар" има и свој манифест, а наводе да је у питању "савез грађана уједињених вољом да се осигура благослов слободе и створи друштво достојно праведног човека, где је благостање израз универзалне природе, а међуљудско поштовање део јединства света".

На сајту покрета "Октобар" наводи се да им је партнер "Веблијум", односно платформа која помаже корисницима да направе онлајн продавницу или сајт. На почетној страници Веблијума нуди се подршка Украјинцима који су тренутно у сукобу са Русијом, преносе "Новости".

Генерал-мајор у пензији Митар Ковач каже за "Новости" да држава не би смела да дозволи да се покрети и невладине организације баве појединцима, да људе квалификују на такав начин, те да свако такво прозивање треба да има судски епилог.

У чије име раде?

"Очигледно је да организација ради у име неке стране обавештајне службе и да има задатке да објављивањем одређених имена смањи 'лош руски утицај', који се све чешће помиње. Пројекти у вези с борбом против утицаја већ су виђени, многи пројекти и медији су добијали новац да би смањили тај лош утицај и истовремено дискредитовали људе који наступају са патриотских позиција. Свако ко говори о чувању КиМ и Републике Српске, па чак и они који само носе обележја Русије, олако се проглашавају агентима", истакао је Ковач.

Он наводи да се до сада показало да тај метод дискредитације људи у јавности у сврху промоције Запада не ради, јер је популарност Русије све већа, народ је препознао шта раде и одбојност према НАТО је све већа, па се 84 одсто противи чланству Додаје да је законски недопустиво да се људи етикетирају, да свако ко има нека сазнања о наводним агентима треба да поденесе тужбу и то је једини пут, пренеле су "Новости".

Упитан да објасни који су критеријуми и методе на основу којих се утврђује да ли је неко руски агент или не, председник покрета адвокат Чедомир Стојковић је одговорио да је Група Октобар најавила да ће идентификовати Путинове агенте у Србији, а не руске агенте.

Потребно је јасно направити разлику с обзиром на то да и агенти за некретнине са руским држављанством би се по контексту вашег питања могли сматрати 'руским агентима', рекао је Стојковић "Новостима".

"Путиновим агентом у смислу критеријума нашег Тима за идентификовање Путинових агента на територији Републике Србије (ТИПАРС) сматра се лице које има активну улогу у стварању специфичних ефеката који се објективно подударају са режимом Владимира Путина, а истовремено су супротни документима Србије у којима су садржани национални интереси, уз детектовани утицај формалних структура Руске Федерације на то лице", објаснио је Стојковић.

О томе шта је циљ објављивања имена, да ли је по закону дозвољено таргетирати људе на овај начин и уз које доказе то раде, Стојковић говори да желе да "одбране националне интересе Србије који су угрожени дводеценијским ратом Путиновог режима, у којем се становништво удаљава од сопствених интереса и присиљава да одлуке доноси у интересу Руске федерације".

Адвокат тврди да "Октобар" ради по Уставу и закону, а да "ако агенти Владимира Путина сматрају и осећају да се овим листама они 'таргетирају', онда честитамо ТИПРАС тиму, јер он управо и постоји да би их јавно именовао".

Стојковић је, иначе, у мају ове године предао писмо амбасади Украјине, у којем је навео да је његова адвокатска канцеларија увела санкције Русији због напада на Украјину.

Он је и од амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка пре шест месеци тражио да Русија одмах повуче свих својих 4.036 агената, од којих су "27 у Влади, седам у Председништву, 86 у Министарству одбране, 64 у Влади, седам у Председништву, 86 у Министарству одбране, 64 у Министарству унутрашњих послова, 113 у Безбедносно-информативној агенцији, као и бројне у верским организацијама"…

Стојковић је навео да је покрет "симболично основан 5. октобра ове године", a да су управо после промене власти на овај датум 2000. године у Србији кружили разни спискови непожељних.

image