Свет

Иран ухапсио "агенткињу" Лондона

Ухапшена је радила на телевизији са седиштем у Великој Британији коју иранске власти сматрају "терористичком организацијом"
Иран ухапсио "агенткињу" Лондона© Walter G. Allgöwer/http://imagebroker.com/#/search/

Иранске снаге безбедности ухапсиле су жену запослену у опозиционој телевизији "Иран интернешнал" док је, како сазнаје новинска агенција Фарс, а пренео Ројтерс, наводно бежала из земље.

Нешто раније, ирански министар обавештајних служби Есмаил Хатиб назвао је тај медиј чије је седиште у Лондону, "терористичком организацијом".

"Агенткиња је у последње време спроводила бројне активности и акције, клевећући Исламску Републику, позивајући младе на нереде и стварајући атмосферу страха међу људима", јавио је Фарс.

Ирански медији наводе да је ухапшена Елхама Афкари, за коју "Студент њуз нетворк" појашњава да је сестра Навида Афкарија, двадесетседмогодишњег рвача погубљеног у септембру 2020. године. Он је осуђен за убиство радника обезбеђења током антивладиних протеста 2018. године.

Афкаријева породица и активисти навели су тада да је Навид мучен да би дао лажно признање, што иранско правосуђе негира.

Иран иначе верује да ову опозициону новинску кућу финансира Саудијска Арабија, али та земља оптужбе за сада није коментарисала.

До хапшења Елхаме Афкари дошло је у време једног од највећих изазова иранским клерикалним властима све од револуције 1979. године, односно у тренутку док широм земље бујају протести због смрти Махсе Амини, преминуле у притвору полиције за морал која ју је ухапсила јер није носила "одговарајућу одећу".

image