Србија и Балкан

Стевандић одговорио Шмиту: Допуњени Закон о грбу Немањића и химни је неоспорив

Из ОХР су истакли да ће на Уставном суду БиХ бити да, "у светлу своје досадашње судске праксе", оцени уставност закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, којим се даје могућност јавне употребе грба Немањића и химне "Боже правде" у Републици Српској
Стевандић одговорио Шмиту: Допуњени Закон о грбу Немањића и химни је неоспорив© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се враћање у употребу химне "Боже правде" и грба Немањића кроз изгласане допуне постојећег закона неће моћи судски оспорити, јер је реч о правно избалансираном документу који не вређа никога.

Истакао је да најаве нелегитимног Кристијана Шмита о будућим потезима Уставног суда БиХ говоре о поразу међународног права и дипломатској срамоти.

"То је доказ потпуног колапса међународног права у БиХ и то је њихова срамота. Право је чудо да то себи дозвољавају људи који би требало да познају дипломатски протокол. О томе ће одлучивати институције Републике Српске. Ако клуб Бошњака стави вето, ми ћемо сачекати одлуку Уставног суда Републике Српске", рекао је Стевандић.

Подсетимо, Парламент Републике Српске усвојио је сет закона, међу којима је и Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне "Боже правде", који предлаже да се, у складу са чланом 30 усвојене Декларације Свесрпског сабора, уз химну "Моја Република" изводи и химна "Боже правде", а да се амблем Српске истиче и грб Немањића.

Стевандић је појаснио да је реч о пажљиво избалансираном документу који није укинуо постојећа обележја, те је послао опомену Шмиту да се не меша у послове парламента и Уставног суда.

"Они су добили шах-мат. Са етичке и моралне стране. Немањићко наслеђе је бар 300 година старије од Османског наслеђа и нема никакве проблеме ни са Хрватима ни Бошњацима. Крајње је незнање проблематизовати ту врсту приче", истакао је Стевандић.

Он је подсетио да су допуне Закона усвојене двотрећинском већином у Народној скупштини Републике Српске, те истакао да је реч о "накнадној памети Шмита" који се у писму које је послао раније на његову адресу није жалио на 9. јануар, грб и химну.

Из ОХР су истакли да ће на Уставном суду БиХ бити да, "у светлу своје досадашње судске праксе", оцени уставност закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, којим се даје могућност јавне употребе грба Немањића и химне "Боже правде" у Републици Српској, те навели да је тај суд већ прогласио неуставним те исте симболе, пренели су федерални медији.

image