Србија и Балкан

Телевизије Н1 и Нова С објасниле зашто нису емитовале програм 24 сата

Желимо да укажемо какав мрак може да завлада ако се ТВ Н1 и Нова С не буду емитовале, наводи се у саопштењу
Телевизије Н1 и Нова С објасниле зашто нису емитовале програм 24 сата© Принтскрин/Н1

Телевизије Н1 и Нова С које послују у оквиру "Јунајтед медиа" су од поноћи 6. децембра емитовале - уместо редовног програма - телоп са црним екраном на коме је исписана порука "Мрак у Србији, без слободних медија".

У поноћ 7. децембра је саопштено да су се одлучили на овакав потез "како би указали какав мрак може да завлада ако се ТВ Н1 и Нова С не буду емитовале" и "како би изгледало информисање да грађани Србије имају само једну верзију догађаја, само један – владајући став".

Они додају да су на овај начин указали и на "вишегодишње притиске којима су изложени и на покушаје да им се видљивост додатно ограничи". 

Као последњи у низу потеза који има за циљ притисак на слободне медије, две телевизија наводе поступање Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), "које не доноси одлуку о петој дозволи за национално емитовање, иако су сви примењиви рокови прошли".  Додају да се Н1 солидарише са колегама телевизије Нова С, која се пријавила на конкурс за пету дозволу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да овим телевизијама нико није забранио да емитују програм, већ да су сами тако одлучили.

Вучић је након Самита ЕУ - Западни Балкан у Тирани казао да ако Нова С и Н1 имају проблем са слободом изражавања, онда је то озбиљан проблем за њиховог власника.

image