Србија и Балкан

Да ли ће јул оборити топлотне рекорде: Који је најтоплији град у Србији?

У Србији је на снази седми топлотни талас, са максималним температурама између 37 и 40 степени. РТ Балкан истражује у ком месту су забележени апсолутни температурни рекорди
Да ли ће јул оборити топлотне рекорде: Који је најтоплији град у Србији?© TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Према званичним подацима Републичког хидрометеоролошког завода, најтоплији јул, као и читаво лето у земљи, забележени су 2012. године, када је средња температурна вредност у Београду на Врачару износила 32,6 степени Целзијуса. Појединачни рекорд у Србији датира из 2007. године, са максималном температуром од 44,9 степени у Смедеревској Паланци и 43,6 степени у Београду.

Међутим, данас су мерења показала да су најтоплији градови у Србији – Нови Сад, Ћуприја и Смедеревска Паланка са температуром од 37 степени Целзијуса. 

Док се за Сјеницу зна да је најхладније место у држави, питали смо РХМЗ који је најтоплији град у Србији.

Драган Михић, руководилац Групе за мониторинг климе и анализе у РХМЗ-у, за РТ Балкан каже да је апсолутни максимум дневне температуре ваздуха од 44,9 степена Целзијуса измерен у Смедеревској Паланци 24. јула 2007. године.

"По томе би се могло рећи да је то најтоплији град у Србији. Даље, кад посматрамо екстремно високе температуре по месецима, најтоплији дан у јуну био је 26.6.2007. године у Неготину са 41,2 степена, а август у Крушевцу 10.8.1931. са 43 степена", наводи наш саговорник.

Међутим, ако посматрамо средње месечне температуре ваздуха у најтоплијим месецима, онда, како истиче Михић, титулу најтоплијег града у Србији за јун и јул држи Неготин са 21,2 степена за јун и 23,4 степена за јул, а Ниш за август са 29,6 степена.

"Иначе је Неготин био најтоплији град у Србији у јуну 2024. са средњом месечном температуром ваздуха 25,3 степена. Иначе, Неготин има најизраженију континенталну климу у Србији, са топлим летима и хладним зимама", објашњава Михић.

Према његовим речима, Београд "штрчи" када се погледају минималне летње вредности током ноћи.

"Српска престоница има највећу температуру током летњих ноћи. Тако је у јуну 2003. године температура ноћу она износила 15,2 степена, због урбаних језгра у којим нема зелених површина и хлада, као и рада клима уређаја који подигну дневну температуру за читав степен. Такође и влага игра велику улогу у субјективном осећају топлоте, тако смо на пример приликом јунског топлотног таласа у Београду имали разлику од шест степени између онога што ми измеримо, тзв. сувог термометра и оног што се осећа на сопственој кожи", каже саговорник РТ Балкана и констатује да се лакше поднесе 37 степени у Сахари него у Београду.

Иначе, у Србији је на снази седми топлотни талас, са максималним температурама између 37 и 40 степени Целзијуса.

Метеоролог Слободан Совиљ рекао је данас да јул има потенцијал да обори топлотне рекорде, с обзиром на интензитет и снагу овог топлотног таласа који је у нашој земљи тек започео. 

Такође, прелиминарне прогнозе за август говоре да ће наредни месец бити топлији од просека, односно да ће средња максимална температура бити између 30 и 32 степена.

"Очекује се средња максимална августовска температура између 30 и 32 степена. Количина падавина и даље неравномерно распоређена – имаћемо локалне краткотрајне интензивне пљускове", рекао је Совиљ за Танјуг. 

Дефицит падавина, као и температуре од 10 степени изнад просека, могу, упозорава он, да повећају ризик од шумских пожара и других облика ватре на отвореном простору.

image