Србија и Балкан

Ли Минг: Кина и Србија заједно да чувају светски мир

Кина и Србија ће наставити да чврсто подржавају међусобне суштинске интересе, да се залажу за заједнички и одржив концепт безбедности, рекао је амбасадор Кине у Србији
Ли Минг: Кина и Србија заједно да чувају светски мир© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Кина и Србија морају чврсто и заједничким снагама да чувају међународни систем у чијој су сржи Уједињене нације, као и међународни поредак заснован на међународном праву, поручио је амбасадор Кине у Србији Ли Минг.

"Да будемо чувари светског мира и развоја", рекао је кинески амбасадор на округлом столу "Пет принципа мирољубиве коегзистенције", у организацији Института за међународну политику и привреду.

Амбасадор Кине је подсетио и на речи председника Србије Александра Вучића који је истакао да је најважнији интерес Србије очување мира.

"Историја и стварност нам говоре да све земље морају да предузму одговорност за одржавања мира, заједно да следе пут мирног развоја, да траже и чувају и деле мир. Данас, када земље зависе једна од друге, није изводљива тежња ка такозваном апсолутном ексклузивном безбедношћу, као и побољшање своје економије на штету других земаља", рекао је Ли Минг.

Према његовим речима, Кина и Србија ће наставити да чврсто подржавају међусобне суштинске интересе, да се залажу за заједнички и одржив концепт безбедности.

Он је навео и да Кина и друге земље у свету спроводе заједничке изградње иницијативе "Појас и пут", те да се у Србији већ могу видети резултати те иницијативе као што су пруга Мађарска-Србија, аутопут Е763, Железара Смедерево и друго.

Кинески амбасадор је поручио и да је Кина спремна да заједно са Србијом дели "плодове развоја", тражи развој и просперитет, промовише мир и стабилност.

Ли Минг је навео да Пекинг протеклих 70 година води независну и мирну спољну политику, а да је под вођством "Пет принципа" та земља решила гранична питања са већином суседних земаља, никада није покренула рат нити заузела земљиште других земаља.

Амбасадор је подсетио и да је кинески председник Си Ђинпинг посетио Србију у мају ове године и да су двојица шефова држава потписала и објавила Заједничку изјаву, унапређујући свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије на ниво заједнице са заједничком будућношћу.

Он је, позивајући се и на недавно саопштење Министарства спољних послова Србије, рекао и да се морају поштовати суверена равноправност држава чланица УН-а, уздржавати се од употребе силе за нарушавање територијалног интегритета било које земље и решавати међународне сукобе мирним путем.

"Кина и Србија треба заједно са другим земљама у свету да подржавају 'златно правило' тј. немешање у унутрашње ствари других земаља, да се противе наметању своје воље другима и присиљавању других земаља да бирају страну", рекао је амбасадор Кине у Србији на скупу.

image