Србија и Балкан

Кинески амбасадор: Сарадња Кине и Србије уноси више стабилности у свет

Дипломата из Пекинга пожелео је у новој години Србији просперитет и напредак, а народу срећу и здравље
Кинески амбасадор: Сарадња Кине и Србије уноси више стабилности у светwww.globallookpress.com © Xinhua/Ren Chao

Кина и Србија корачају руку под руку на путу ка модернизацији, с равноправношћу, узајамно корисном сарадњом и заједничком победом, каже кинески амбасадор у Србији Ли Минг.

У ауторском тексту за "Политику" наводи да смо протекле 2023. постигли плодне резултате у унапређењу сарадње у различитим областима.

Амбасадор напомиње да се уласком у 2024. широм света убрзава велика трансформација и да се промене историјског значаја одвијају као никада раније.

"Суочена с компликованом међународном ситуацијом, Кина је спремна да даље учвршћује међусобно поверење и сарадњу са Србијом, недвосмислено подржава напоре Србије у очувању суверенитета, територијалног интегритета и националних интереса, заједно са Србијом гради заједницу са заједничком будућношћу за човечанство, како бисмо унели више сигурности у нестабилан свет", поручује амбасадор.

Србији је пожелео просперитет и напредак, а народу срећу и здравље.

"Надам се да ће кинеско-српско пријатељство у новој години показати више динамике и виталности", поручује дипломата.

Подсећа да је председник Србије Александар Вучић у октобру предводио делегацију на Трећем форуму за међународну сарадњу "Појас и пут".

"Двојица шефова држава имали су детаљну комуникацију и постигли важан консензус о квалитетној заједничкој изградњи 'Појаса и пута' и били су сведоци потписивања низа важних докумената о сарадњи, као што је Споразум о слободној трговини између Кине и Србије, тако да су зацртали курс за даље продубљивање сарадње", наводи амбасадор.

Напомиње да сарадња две државе на великим економским и трговинским пројектима користи нашем народу, као и да је за две године преко пруге Београд – Нови Сад превезено више од шест милиона путника.

Као успех наводи то што је обилазница око Београда пуштена у саобраћај, чиме су смањене гужве у граду и побољшан квалитет ваздуха.

"Све више квалитетних српских производа, попут црвеног вина, меда и говедине, улази у живот Кинеза, а производе 'Мејд ин Сербија' фаворизује све већи број кинеских потрошача", каже амбасадор.

Истиче и међуљудску и културну размену која је зближила два народа. Манифестација "Срећна Кинеска нова година" одржана је у многим градовима у Србији, доносећи дивне традиционалне кинеске уметничке представе и кинеске новогодишње благослове.

Девојка из Србије Ива Илић победила је у финалу 22. такмичења у знању кинеског језика за стране студенте "Кинески мост" и постала амбасадор за пријатељску размену младих Кине и Србије.

Кошаркашка звезда Никола Јокић снимио је видео-поруку за кошаркашка такмичења "Вилиџ БА", која се одржавају у руралним подручјима Кине, како би охрабрио што више Кинеза да се баве спортом.

Након што су ступили на снагу споразум о укидању виза и споразум о међусобном признању возачких дозвола између Кине и Србије и пошто су отворене директне авио-линије, забележен је раст обима међуљудске размене и туристичке сарадње наше две земље.

image