Србија и Балкан

Коњуфци се опет привиђају терористи: "Србија има територијалне претензије"

Куртијев посилни тражи да Београд буде кажњен
Коњуфци се опет привиђају терористи: "Србија има територијалне претензије"© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Само неколико дана након што се његов шеф Аљбин Курти пожалио Си-Ен-Ену како је Србија агресивна, те да је политички речено, слична Русији која "не признаје дефакто и дејуре суседе, већ жели експанзију", и председник скупштине тзв. Косова Гљаук Коњуфца завапио је како Србија има "територијалне претензије" према сопственој територији.

Коњуфца, који је раније изјавио да косовске "институције" имају "тачну информацију" да група, која је "извела напад на Бањску вежба у Србији за извођење акција на Косову" – сада каже да није желео да таквим изјавама изазива панику.

Његова изјава о наводној обуци терористичких група у Србији и ризику да оне дестабилизују "Косово" требало је само да обавести међународну заједницу како би Србија била кажњена.

"Сви знају да Србија има територијалне претензије према Косову. Никада није одустала од тих претензија, али Косово, истовремено, никада није било спремније да одговори на безбедносне изазове", рекао је Коњуфца коментаришући однос Београда према сопственој покрајини, а пренео "Репортери".

Грађани такозваног "Косова" су, како каже, мирни, "верују у државу и наше институције да се супротставе Србији".

А Београд треба, истиче, да буде кажњен.

"Зато што постоје групе које имају за циљ да дестабилизују Косово. Оне постоје, скривене су у Србији. Унутар Косова ситуација никада није била више под контролом, а групе које су дестабилизовале Косово никада нису биле слабије и уништавају се. Да су из Србије, где носе оружје и имају склоништа, потврђују наше безбедносне институције", поновно будан сања Коњфуца, као гаранта својих речи помињући озлоглашеног генерала Веслија Кларка, који је "два дана касније рекао исто".

На питање новинара да коментарише изјаве Веслија Кларка, који је рекао да "Вучић жели да разбије БиХ и узме део севера КиМ како би створио 'Велику Србију'" председник Србије рекао је да је Весли Кларк оставио "неизбрисив траг" на Балкану у виду "убијања нашег народа и деце".

"Моје је само да кажем да ми никога не дирамо и ничије нећемо, али да Србија више никада неће бити ничији плен, као што је била '99. године", рекао је Вучић.

image