Србија и Балкан

Коњуфца: ЕУ нема надлежност да предложи нацрт ЗСО Приштини

Додао је да када Београд тврди да може да спроводи "само оно што му одговара из Охридског споразума", и Приштина има право на исто
Коњуфца: ЕУ нема надлежност да предложи нацрт ЗСО ПриштиниGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Председник скупштине привремених приштинских институција Гљаук Коњуфца изјавио је да Европска унија "нема надлежност" да предложи Приштини нацрт статута за формирање Заједнице српских општина.

Коњуфца је истакао да су привремене приштинске институције резервисаније, и да чекају потписивање споразума са Србијом. Додао је да када Београд тврди да може да спроводи "само оно што јој одговара из Охридског споразума", и Приштина има право на исто, преноси "Коха".

Према речима Коњуфце, велика дилема Приштине је да ли ће Београд спровести све тачке.

"Ако Србија узима са стола само оно што јој се свиђа, и ми ћемо узимати само оно што нам одговара. Ако нам се не свиђа Заједница, нећемо је прихватити", казао је председник косовског парламента.

Он истиче да ЕУ нема надлежност да предложи нацрт ЗСО.

"Мислим да Европска унија нема надлежност да предложи Заједницу Косову. Погрешно је мислити да је у надлежности ЕУ да нам преда (нацрт статута за Заједницу) а да је наша надлежност да га проследимо уставном суду. Не слажем се са тим поступком", рекао је Коњуфца.

image