Србија и Балкан

Овен се опет активирао: Знам да део српског народа жели независност, немојте ићи тим путем

Треба придржавати резолуција које су проистекле из рата у БиХ, каже коаутор два плана за окончање рата у БиХ током 1993. године: Венс-Овеновог плана и Овен-Столтенберговог плана
Овен се опет активирао: Знам да део српског народа жели независност, немојте ићи тим путемGetty © Rick Maiman/Sygma

Надам се да се Србија неће мешати у охрабривање Срба у Босни да поново покрену рат, што би имало веома опасне последице, изјавио је Дејвид Овен, британски политичар који је имао значајну дипломатску улогу на Балкану током деведесетих.

"Свако ко подстиче српске политичаре да се играју ватром, треба да води рачуна о свом кретању", рекао је Овен, који је коаутор два плана за окончање рата у БиХ током 1993. године: Венс-Овеновог плана и Овен-Столтенберговог плана.

Говорећи о Дејтонском споразуму, Овен је рекао да тај документ и данас има "екстремну релевантност", али је уочљиво деловање страних сила и притисци.

Поручује да се треба придржавати резолуција које су проистекле из рата у БиХ уз пажљив поглед на Космет и покушаје да се пронађе пут за решавање проблема.

"Знамо да поред БиХ постоји део спрског народа који је још увек незадовољан нагодбом и желео би своју независност. Немојте ићи тим путем. Никоме то не би било исплативо", каже Овен.

Овен је казао и да је Србија је велика земља и са њом се мора поступати са поштовањем, преноси београдска "Политика".

"Ви сте веома важна, поносна и чврста земља. Играјте своју јаку, легитимну, централну улогу. Србија не би требало да дозволи да је као оруђе користе ни НАТО ни Русија. Требало би да води своју индивидуалну политику, држећи се своје независности и своје велике историје", рекао је Овен на конференцији у Београду.

Своје обраћање није могао да заврши без спомињања Русије.

"Надам се да би Русија и председник Путин били веома несклони да искористе своје добре односе са Србијом, да подстакну Србију да поново почне да отвара нека од тих питања", рекао је Овен.

Говорећи о руском председнику, Овен каже да је Путин веома интелигентна особа.

"Заправо, никад га нисам срео, али осећам се као да сам га упознао, и то због мог блиског пријатељства са Кисинџером. Сретао сам се са Кисинџером након што се он видео са Путином. Имао је велико поштовање за Путина, његов ум и његову интелигенцију. Верујем да Русија има велику будућност само ако могу да прихвате да историја ствара чињенице. Морате да прихватите да су неке од тих граница перманентне, испитане и третиране као такве и не могу се променити ратом", каже Овен.

Како поручује, доћи ће дан када ће Русија више сарађивати са светом, вратити се на "оно што је била једно кратко време: изузетно утицајна и добар партнер свима нама", каже Овен заборављајући да је Русија у предговорима са Западом држала своју реч, док се испоставило да су је Минским споразумима преварили јер их се нису држали у Украјини.

Овен каже да је снажан присталица Украјине, али је против њеног чланства у НАТО-у.

"Требало би да будемо веома опрезни са коришћењем чланства у НАТО-у за решавање тих проблема. Далеко је боље радити на постизању споразума Украјине и Русије. Ако дође до неког подешавања граница кроз мировне преговоре, нека тако буде", сматра Овен.

Додаје да је природан исход рата да Русија по договору има приступ Црном мору.

"Овај рат се мора окончати преговорима. Нема никаквог разлога да се овај рат не покуша решити сада Надам се да ће до тога ускоро доћи", поручује Овен.

image