Србија и Балкан

Вјоса Османи: Ништа без координације са САД, ЗСО није добра за Србе

Председница привремених приштинских инсититуција покушава да се оправда код савезника, тврдећи да не подржава једностране акције Приштине
Вјоса Османи: Ништа без координације са САД, ЗСО није добра за Србе© Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

"Косово" не би требало да предузима никакве акције које нису координисане са Сједињеним Америчким Државама, поручује председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у интервјуу за "Глас Америке".

"Уверена сам да акције које изненађују партнере, без обзира на легитимну сврху и усклађеност са уставом, дугорочно не могу помоћи Косову, напротив, то могу само ако су усаглашене са партнерима, посебно са нашим савезницима у САД", каже Османијева, коментаришући захлађење односа лажне државе са Америком и све малобројније посете високих званичника Приштине Вашингтону, након више једностраних потеза Приштине и ескалације на северу Космета.

Она истиче и да је "у одређеним случајевима" било разлика "у приступу, не у сврси", између америчких званичника и власти тзв. Косова. Више пута је, каже, наглашавала да се због интереса "Косова мора гледати дугорочно а не на "тренутне победе" – поготово када је реч о безбедности у јужној српској покрајини и у региону.

"Све то зависи од наших безбедносних партнера и њиховог доприноса и тога што смо део ових алијанси вредности. Зато морамо да се договоримо, координирамо и о свему унапред разговарамо са нашим партнерима", истиче Вјоса.

"ЗСО умањује права Срба"

Она је говорила и о формирању Заједнице српских општина истичући да се овим механизмом умањују права Срба на "Косову".

"У ствари, сада на Косову постоји најнапреднији систем мањинских права, са садашњим Уставом, са законима Ахтисаријевог пакета и са другим законима које смо усвојили као резултат договора у дијалогу", каже она, подвлачећи да ЗСО смањује права грађана, а да јача "власт над њима односно челницима ЗСО које би да контролише Вучић".

Што пре напредује дијалог, Косово ће брже ићи ка ЕУ и НАТО-у?

Османијева је рекла да што буде већи напредак у дијалогу са Београдом, "то ће Косово пре предузети одлучне кораке ка ЕУ и НАТО-у".

"Али једно морамо да разјаснимо: у сваком уговору, у сваком споразуму постоје две стране, а основни принцип међународног права је да ако једна страна одустане од споразума, онда друга страна нема обавезу да спроведе свој део споразума", каже Османијева.

Она је поновила да у Основном споразуму постоје обавезе за Косово, "од којих су неке биле тешки уступци, али постоје и јасне обавезе за Србију, које у целини подразумевају фактичко признање Косова, што су јасно нагласили и европски лидери у својој изјави од 26. октобра".

image