Србија и Балкан

Представа "Косова" и Запада за јавност, а испод жита: Нема расправе о укидању динара, одлука остаје

Када је у питању сарадња са западним партнерима, председница такозваног Косова Вјоса Османи поручила је "кад год делујемо заједно, ми смо много јачи", додајући да верује да ће и овај пут тако бити
Представа "Косова" и Запада за јавност, а испод жита: Нема расправе о укидању динара, одлука остајеGetty © Vitoria Holdings LLC

Председница такозваног Косова Вјоса Османи изјавила је да међународни партнери не траже да се обустави одлука о укидању динара, већ да траже транзициони план за примену уредбе ЦБК.

"САД и други савезници не траже од нас да задржимо динар и не треба да стварамо утисак да неко тражи од нас да не поштујемо устав јер то није истина. Дакле, имамо потпуно разумевање и, заправо, заједнички циљ са нашим савезницима, посебно са САД, да се наш устав у потпуности поштује. Све о чему се разговара је план транзиције за спровођење уредбе ЦБК, тако да нема везе са радом ЦБК, уредба остаје онаква каква јесте", поручила је Османијева, додајући:

"Институције за спровођење закона, као и за сваку другу одлуку, граде план имплементације. Чак и у овом случају се и даље настављају расправе о томе какав ће бити план транзиције имплементације, који ће узети у обзир свачију забринутост."

Она је истакла да је као председница стално подстицала институције на максималну сарадњу са савезницима.

"Као и сваки други пут, сарадња са нашим савезницима никада не одведе Косово на погрешан пут. Као председница стално охрабрујем институције да максимализују сарадњу, јер кад год делујемо заједно, ми смо много јачи и тражим исто и сада. Уверена сам да смо на правом путу, да се овај план транзиције оствари уз сагласност свих и да будемо ефикасни као целина, али заједно са својим савезницима у примени нашег устава у сваком углу земљу", рекла је она.

image