Свет

Меркелова признала: Споразуми из Минска купили време за Кијев

Бивша немачка канцеларка је указала да споразуми никада нису били предвиђени као трајно окончање сукоба и да НАТО тада не би био у стању да Украјини пружа војну помоћ у мери у којој то чини сада
Меркелова признала: Споразуми из Минска купили време за Кијевwww.globallookpress.com © Sven Hoppe/dpa

Бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел признала је да је сврха Минских споразума била да се Украјини "купи време" током којег ће она ојачати за нове сукобе са Русијом, и додала да НАТО није био у стању да пружа војну подршку кијевском режиму у мери у којој то чини данас.

Меркелова је у интервјуу за немачки лист "Цајт" изјавила да би покретање поступка за приступ Украјине у НАТО алијансу 2008. године, када је Украјини и Грузији обећана НАТО перспектива, било погрешно. 

"Нити су те земље задовољавале услове за приступ, нити су последице такве одлуке биле до краја размотрене", изјавила је Меркелова.

Бивша немачка канцеларка је такође изјавила да Минских споразуми из 2014. и 2015. године нису били потписани са намером да се постигне трајни мир.

"Мински споразум из 2014. године је био покушај да се Украјини купи време", изјавила је Меркелова.

"Она је то време искористила да ојача", указала је Меркелова и додала да "Украјина из 2014-2015. није Украјина коју видите данас."

Бивша немачка канцеларка је рекла да би руски председник Владимир Путин "лако прегазио" Украјину тада.

"Такође сумњам да је НАТО могао да пружа толико помоћи Украјини као што то сада чини", рекла је Меркелова за период када је Кијев покренуо офанзиву против проруске популације у Доњецку и Луганску.

Споразуми из Минска

Други Мински споразум, потписан у фебруару 2015. године, подразумевао је прекид ватре, али и реформу устава Украјине.

Главне ставке реформе биле су децентрализација моћи и додела посебног статуса одређеним деловима Доњецке и Луганске области. Кијев, међутим, никада није испунио то обећање.

Северни ток 2 није грешка

Меркел наводи да издавање дозволе за изградњу друге трасе гасовода Северни ток не сматра грешком.

"Забрана пројекта тада би осетно погоршала односе са Русијом", оценила је бивша канцеларка.

Она је додала да појачана зависност Немачке од руског гаса није само резултат заједничког немачко-руског пројекта Северни ток него и чињенице да је из "Норвешке, Велике Британије и Холандије долазило мање гаса".

image