Свет

Ангела Меркел: Нисам била довољно моћна за преговоре с Путином

Немачка канцеларка и једна од најмоћнијих жена глобалне политике признала је да на крају мандата није била довољно јака да "прогура" преговоре са Путином
Ангела Меркел: Нисам била довољно моћна за преговоре с Путиномwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је пред специјалну руску војну операцију у Украјини планирала да сазове преговоре са Владимиром Путином. Одустала је, како признаје, јер је на крају мандата увидела да не може много да утиче на руског председника.

Како је Меркелова открила за "Шпигл", идеја је била да она и француски лидер Емануел Макрон са Путином одрже разговор у оквиру Европског савета лета 2021. године. 

"Више нисам имала снаге да то гурам јер су сви знали да идем на јесен", рекла је Меркел, некада једна од најмоћнијих жена на свету.

Она је јесени 2021, након 16 година власти, предала државне узде Олафу Шолцу.

Меркелова, која течно говори руски, признала је да је током опроштајне посете Москви августа 2021. године осетила да више нема политичку моћ коју је имала током већег дела мандата.

"Путин рачуна само моћ", рекла је она за "Шпигл", признајући да је било "време за нови приступ", због тога што њена влада не напредује само у Украјини, већ ни у сукобима у Молдавији, Грузији, Сирији и Либији.

image