Свет

Шведска затворила истрагу о Северном току; Захарова: Реч је о међународној завери

Материјале је тужилаштво предало Немачкој, објаснио је раније шведски тужилац
Шведска затворила истрагу о Северном току; Захарова: Реч је о међународној завери© Swedish Coast Guard / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Одговорност за случајеве експлозије на руским гасоводима "Северни ток 1" и "Северни ток 2" није утврђена, па су шведски истражитељи затворили истрагу, рекао је шведски премијер Улф Кристерсон у интервјуу за "Тајм".

Тим поводом огласила се портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захрова.

"Одлука Шведске да затвори случај подривања руских гасовода "Северни ток 1" и "Северни ток 2" може указивати на међународну заверу", рекла је она.

У суштини, како је нагласила, реч је о међународној завери за прикривање озбиљног злочина – терористичког напада, а Стокхолм има одговарајућу улогу у међусобној одговорности.

Шведски тужилац Матс Јунгквист у фебруару ове године рекао је да се прекида истрага о експлозијама на гасоводима, будући да она не потпада под шведску јурисдикцију.

"Тужилаштво је зато материјале предало Немачкој", рекао је шведски тужилац Матс Јунгквист у фебруару ове године.

Секретар руског Савета безбедности Јуриј Коков тада је рекао да је таква одлука Стокхолма очекивана јер је њихов циљ од почетка био да се сакрију реалне околности и истински налогодавци овог терористичког напада без преседана.

image